Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör författaren bakom boken som höll på att splittra Lina och Alexander i Gift vid första ögonkastet ge sin syn på saken. Foto: SVT

Bokbråk i Gift vid första ögonkastet – författaren: ”Inget bra förhållande”

Uppdaterad
Publicerad

I det senaste avsnittet av ”Gift vid första ögonkastet” fick en seriebok huvudrollen i en diskussion mellan ett av paren. Kulturnyheterna har träffat författaren till boken som höll på att splittra Alexander och Lina.

– Nej, det här får man inte skratta åt. 

Så säger deltagaren Lina efter att hon har gått igenom Alexanders lägenhet och hittat böcker i hans bokhylla som inte faller henne i smaken.

En av böckerna är den isländska konstnären Hugleikur Dagssons bok ”Är det här ett skämt?”. Boken består av råa skämt som levereras av streckgubbar.

– Väldigt rått, kvinnoförnedrande och homofobiskt, säger Lina i det senaste avsnittet av ”Gift vid första ögonkastet” och konstaterar att om Alexander har den här typen av humor så kommer det nog inte att fungera mellan dem.

Naken och blottad

Hugleikur Dagsson säger att hans serier inte är ett uttryck för sexism, homofobi eller rasism, utan tvärtom är en skildring av sådant han tycker är problematiskt.

– Det är som en sorts terapi för mig att hantera världens fulhet. Jag tycker att humor är ett bra sätt att hantera sådant som är så hemskt att du inte kan förstå det. Om det gör dig arg betyder det att ilskan kommer från rätt ställe. Det betyder att du är emot till exempel homofobi. Om det innebär att du missförstår mitt skämt så är det ok, säger han.

Alexander säger i programmet att han skämdes och kände sig naken och blottad när Lina läste skämten högt. Efter att ha försäkrat Lina om att boken är del av en svunnen, omognare tid slänger han boken i papperskorgen.

Hugleikur Dagsson har sett klippet.

– Det här ser inte ut som ett bra förhållande. Om någon tvingas slänga iväg böcker för att de är en dealbreaker inom förhållandet... jag skulle börja leta efter utgången direkt där och då, säger han till SVT.

Kulturbråk återkommer i serien

Det är inte första gången kultur blir föremål för diskussion i ”Gift vid första ögonkastet”. 2021 slutade ett midsommarfirande i tårar när raggartrubaduren Björn Rosenströms låt ”Pojkarna som busar” spelades.

Finns det något kulturellt uttryck som skulle kunna få dig att göra slut med en partner?

Jag är väldigt liberal. Men nazistmemorabilia, det skulle jag ha väldigt svårt med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.