Den zimbabwiska författaren och filmskaparen Tsitsi Dangarembga tar emot Tyska bokhandelns fredspris i oktober 2021. Foto: Thomas Lohnes /TT

Författaren Tsitsi Dangarembga begärs häktad

Publicerad

En domstol i Zimbabwe har begärt den prisbelönta författaren och filmskaparen Tsitsi Dangarembga häktad. Beslutet togs av domstolen efter att hon inte kom till en rättegång som hon var kallad till, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Dangarembga greps i juli 2020 för att ha anordnat en regeringskritisk demonstation i Harare-förorten Borrowdale. Hon anklagades då för uppvigling till våld och för att bryta mot hälsobestämmelser i samband med coronapandemin efter att ha burit en skylt där det stod ”Vi vill bättre – reformera våra institutioner” tillsammans med en annan kvinna. Hon släpptes dagen efter mot borgen.

Nu, nästan två år senare har rättegången fortfarande inte startat och Dangarembga har ansökt om att få fallet nedlagt på grund av brist på bevis.

En domstol skulle under måndagen ta ställning till hennes ansökan, men utfärdade en begäran om häktning när hon inte dök upp.

Medicinska skäl

Anledningen till att hon missade rättegången var på grund av ett läkarbesök i Tyskland. Det säger hennes advokat Chris Mhike till AFP, som också berättar att hon kommer försöka få häktningsbegäran upphävd.

Tsitsi Dangarembga är en internationellt hyllad författare och filmskapare och har bland annat fått internationella Pens yttrandefrihetpris, Tyska bokhandelns fredspris och varit bland finalisterna till Bookerpriset. Hon är också en av många namnkunniga författare som tagits ut till att skriva till det norska projektet ”The future library”.

Tsitsi Dangarembga är också medlem i Berlins internationella filmfestivals jury. Festivalen uppmanade förra veckan Zimbabwes regering att fria Dangarembga ”från alla anklagelser, eller att lägga ner ärendet.”.

Se en intervju med Tsitsi Dangarembga från 2008 i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.