Foto: TT

Författarförbundet kritiskt till Sölvesborgs nya biblioteksplan

Uppdaterad
Publicerad

Sölvesborgs nya biblioteksplan, som bland annat innebär att skolbiblioteken inte behöver köpa in litteratur på alla elevers modersmål, har fått kritik. Svensk biblioteksförening och Sveriges författarförbund tycker att planen, som ännu inte har klubbats i kommunfullmäktige, går emot det som står i bibliotekslagen, det skriver föreningarna i tidningen Sydöstran.

Det är sedan tidigare känt att de styrande i Sölvesborgs kommun, det så kallade Samstyret – som består av SD, M, KD och det lokala partiet Sölvesborg- och Listerpartiet – vill göra ändringar i kommunens biblioteksplan. Något som har fått skarp kritik, bland annat för att skolbiblioteken, i den reviderade planen, inte längre behöver köpa in litteratur på alla elevers modersmål.

Flera förändringar

I kommunens ursprungliga biblioteksplan står det att det ”på skolbiblioteken ska finnas litteratur på alla elevers modersmål”. Samstyret har ändrat formuleringen till ”... på andra språk än svenska”. Ambitionen att biblioteken och studieförbunden ska samarbeta gällande verksamhet som ”främjar gemenskap, förståelse och integration” ändras till ”främjar gemenskap, förståelse för varandras olikheter”. Även samarbetet mellan modersmålslärare och bibliotek stryks i den reviderade planen.

Rimmar illa med bibliotekslagen

Nu riktar Sveriges författarförbund och Svensk biblioteksförening kritik mot den omlagda biblioteksplanen, som ännu inte har klubbats igenom i kommunfullmäktige. Biblioteksverksamheten i Sölvesborg kommer begränsas, skriver föreningarnas ordföranden Grethe Rottböll och Johanna Hansson, i en insändare i tidningen Sydöstran.

Författarna menar också att biblioteksplanen inte rimmar med det som står i bibliotekslagen.

”Biblioteken ska finnas tillgängliga för alla och verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Detta är sammanfattning av § 2 i bibliotekslagen och ska utgöra den inspiration och ambition som folk- och skolbibliotek i kommunerna ska utveckla,” skriver författarna i insändaren.

Kulturnyheterna söker Louise Erixon (SD), kommunalråd i Sölvesborgs kommun, för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer