Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg signerar böcker i en bokhandel i Gamla stan i Stockholm. Foto: TT

Författarna fysiskt utmattade efter Engelsforstrilogin

Uppdaterad
Publicerad

– Det infinner sig en känsla av lättnad, säger Sara Bergmark Elfgren, en av författarna till succéböckerna.

Succén var ett faktum redan när den första boken kom 2011. ”Cirkeln” nominerades då till Augustpriset och rättigheterna har sedan dess sålts till över 30 länder och de första två böckerna har översatts till 25 olika språk.

Och nu kommer ”Nyckeln”, den sista delen i berättelsen om tonårshäxorna från Engelsfors.

I de tidigare böckerna har läsarna lärt känna De utvalda: sju tonåringar i en liten avfolkad bruksort i Bergslagen som, samtidigt som de får reda på att de är häxor, också får i uppgift att rädda världen från undergången.

”Nyckeln” är med sina drygt 800 sidor längst i serien och den hyllas i dag av en enad kritikerkår.

”Briljant final i magisk trilogi”, skriver DN, ”Cirkeln är sluten” står det i Expressen. Svenska Dagbladet skriver att författarna lyckas  ”...uppfylla alla förväntningar” och under rubriken ”Kärlekens magi” skriver Aftonbladet att Engelsforstrilogin är en melodram i ordets bästa bemärkelse.

”Både jag och Mats är ganska nojiga”

Sara Bergmark Elfgren som skrivit böckerna tillsammans med Mats Strandberg berättar för Kulturnyheterna att hon är lättad.

– Det känns overkligt och såklart jätteroligt. Både jag och Mats är ganska nojiga personer så det  infinner sig också en känsla av lättnad, säger hon.

Kroppslig och mental utmattning

En av kritikerna skriver om en fysisk läsupplevelse. Något som Sara Bergmark Elfgren kan relatera till.

– Det var fysiskt att skriva den också. Vi var både kroppsligt och mentalt utmattade när vi var klara.

Hon berättar om 17 timmarspass 17 dagar i sträck då de båda satt på skrivarkammaren avskärmade från omvärlden.

– Vi är perfektionister båda två så att ge det yttersta betyder verkligen just det, säger hon.

Skildrar tonårslivet pricksäkert

I både SvD och DN är recensenterna inne på att det bästa i ”Nyckeln”, och i trilogin som helhet, inte är de magiska bitarna, utan att böckerna så på pricken återger tonårslivet i skolan.

Hur kan ni komma ihåg så bra hur det var?

– Vi har tänkt på det. Och vi är lite förvånade över de reaktionerna. ’Vadå, kommer folk inte ihåg det, säger Sara Bergmark Elfgren.

Hon skrattar.

– Det är kanske en författargrej, säger hon, att komma ihåg hur saker kändes. Men sen har vi nog fått fram mycket genom att prata och diskutera med varandra om hur det var. Om man börjar prata om sin tonårstid så tror jag mycket kommer fram.

Läsarreaktionerna värmer

Samtidigt som hon gläds åt de strålande recensionerna, så värmer läsarreaktionerna på ett annat sätt. ”Nyckeln” har bara funnits ute i handeln i ett par veckor men många i den trogna läsarskaran har redan hunnit igenom den tegelstenstjocka boken, vissa har till och med läst den flera gånger.

– Jag vet en tjej som läste den tre gånger på fyra dagar, säger Sara Bergmark Elfgren.

Hon berättar att den positiva responsen de senaste veckorna varit massiv.

– Folk har skrivit och berättat att de har läst timmar i sträck utan att äta eller gå på toaletten. Och att de har gråtit och skrattat med huvudpersonerna och att böckerna har hjälpt dem genom tonåren.

Tatuerade in citat

Och Engelsforstrilogin har många väldigt trogna fans.

– Vid en boksignering visade en kille upp en tatuering med ett citat från böckerna, säger Sara Bergmark Elfgren: ”Du är min syster i allt utom blod”  hade han skrivit på sin arm fast på engelska, och han berättade att hans tjejkompis gjort en likadan fast hon skrivit bror.

Sara Bergmark Elfgren berättar att både hon och Mats Strandberg blev helt stumma när han visade upp den.

– Man har ju hört om författare som upplevt sånt, men jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva det själv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.