Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fler förlag kräver svar om Nya Tider

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det blev känt att Nya Tider har kopplingar till en film som uppmanar till hembesök hos journalister skrev förlaget Natur och Kultur ett öppet brev till bokmässan i Göteborg. Förlaget vill ha svar på hur bokmässan ställer sig till den uppmaningen och principerna för utställare på mässan.

Kulturnyheterna har pratat med flera förlag som också kräver svar från bokmässan.

En grupp med högerextrema kopplingar har besökt enskilda reportrar i deras hem med syfte att få dem att upphöra med sina granskningar av främlingsfientliga miljöer. En av personerna bakom filmen är redaktör på den högerextrema tidningen Nya Tider, en tidning som också har hyllat tilltaget.

Något som fick förlaget Natur och Kultur att skicka ett öppet brev till bokmässan i Göteborg för att få svar på hur de ställer sig till filmen och dess koppling till Nya Tider, som tillåts ställa ut på mässan även i höst.

Albert Bonniers förlag: ”Problemet överskuggar också det som mässan bör handla om egentligen”

Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers förlag, berättar att de kommer ställa ut på mässan om inget annat händer.

­– Som förlag har vi varit ganska tydliga mot mässan en längre tid, att det här är en fråga som är viktig för oss. Det är viktig för oss att de tar den här diskussionen och inte för den bara bakom stängda dörrar. Sen är det ju så att det framkommer nya saker hela tiden som gör att det är ännu viktigare att man blir tydlig och proaktiv i den här frågan, säger Daniel Sandström.

Han menar också att det kan bli ett problem om diskussionen om Nya Tiders medverkan bli större än själva mässan.

– Nya Tider har visat på många sätt att man har en agenda som inte är demokratisk, den bristande respekten för grundläggande värden borde få mässan att vakna till och inte gömma sig bakom juridiken. Problemet överskuggar också det som mässan bör handla om egentligen. Det riskerar att bli större än mässan, hela processen har blivit kapad på något sätt. Så därför så är ju inte det nuvarande läget tillfredsställande.

Bonnierförlagen: Vill inte ha Nya Tider på plats

Bonnierförlagen, som innefattar Albert Bonniers förlag, Wahlström & Widstrand och Bokförlaget Forum, säger att de inte vill ha Nya Tider på plats på bokmässan. Det säger Bonnierförlagens vd Håkan Rudels till Expressen.

– Som det ser ut just nu kommer vi finnas på plats på mässan precis som förra året. Men sedan får vi se hur saker och ting utvecklas här framöver. Vi hoppas ju att mässan fattar ett beslut i frågan kring Nya Tider som vi gillar, säger Håkan Rudels till Expressen.

Norstedts förlag: Stöttar de författare som inte vill medverka

Även Norstedts planerar att ställa ut på bokmässan som vanligt, men kommer stötta de författare som istället vill medverka på en alternativ scen i samband med bokmässan i Göteborg.

–  Det har varit en väldig oro kring det här, så vi har tyckt att vi har ett ansvar gentemot våra författare att vara tydliga med hur vi ställer oss och hur vi formulerar oss kring det. Vi har också varit väldigt tydliga med att vi respekterar både författare och medarbetare om de väljer att inte delta, säger Eva Gedin, förlagschef på Nordstedts.

– Vi har naturligtvis grubblat över den här frågan fram och tillbaka, och stått i väldigt tät dialog med mässan hela tiden. Vi har inte ställt något ultimatum men vi har varit väldigt tydliga med att vi tycker att det naturligtvis är besvärande med Nya Tiders medverkan. Det här är inte den viktigaste arenan för Nya Tider, jag tror inte att det är här de hittar sin kärnpublik utan de utmanar oss genom att vilja vara där. Det här är ett sätt att anta den utmaningen, att inte överge den platsen, säger Eva Gedin.

Bokförlaget Atlas: ”Det är en motståndshandling att vara där på plats”

Förlagschefen på Bokförlaget Atlas, Ann-Louise Gustavsson berättar att de har bestämt sig för att medverka på bokmässan. Ett beslut som fattades för ett par veckor sedan.

– Det är möjligt att kommer att behöva ompröva vårt beslut om att medverka. Innan de senaste incidenterna så hade vi tagit beslutet att vi ska vara med för att vi tycker att det är bättre att vara på plats än att inte vara där. Vi har haft möten med mässan fram och tillbaka och då bestämde vi oss för att vi är med. Det är vår hållning. Sen vad som händer fram till mässan, det vet jag inte just nu, säger Ann-Louise Gustavsson.

– Det är viktigt att inte lämna arenan öppen för Nya Tider, att det är bättre att vara med. Att det är en motståndshandling att vara där på plats, det är så vi har resonerat.

Leopard förlag: Avvaktar bokmässans svar

Moa Elf Karlén, vd Leopard förlag, tycker att mässan borde ta ett publicistiskt ansvar.

– Jag tillhör dem som tycker att mässan ska ta ett publicistiskt ansvar och jag tycker att stå för yttrandefrihet inte innebär att man kan prioritera ner frågorna om rasism och främlingsfientlighet. De ska ansvara för att det här är en trygg miljö för författarna och de som verkar i förlagsbranschen. För mig är det självklart att jag som förläggare också har ett ansvar att försöka påverka mässan i den här frågan, säger Moa Elf Karlén vd för Leopard förlag.

Leopard förlag avvaktar bokmässans svar innan de bestämmer hur de gör med sin medverkan på mässan i höst.

– Jag tycker att den här situationen är ny. Här finns det en konkret video kopplad till kretsen runt Nya Tider där man uttalar hat och hot mot författare, och som också tydliggör vad de här kretsarna har för strategi. Nämligen att hota författare till tystnad. Det menar jag är helt oförenligt med bokmässan. Det borde vara det i alla fall. Jag hoppas att mässan kan ompröva sin hållning och att vi kan vara på bokmässan i Göteborg.

Weyler förlag: Har inte omprövat sitt beslut

Weyler förlag kommer att medverka på bokmässan i höst.

– Jag har inte sett någon anledning ännu att ompröva det beslutet. Jag följer det här noga men jag har inte ändrat beslutet, säger Svante Weyler förläggare.

– Jag önskar att mässan ber Nya Tider ta ställning på ett allvarligt sätt till den här frågan. Jag har sett ett uttalande från chefredaktören på Nya Tider i Expo. Det förefaller som att han inte tycker att det här är någon allvarlig sak, den här uppmaningen att gå hem till journalister. Om det är så att den här kvinnan som har varit med och gjort det här, har den koppling som Expo säger att hon har till tidningen och han tycker att det är alldeles okej. Då är det en mycket problematiskt sak som mässan bör be Nya Tider att ta ställning till.

Ordfronts förlag: Fler vill att bokmässan ska ta ställning

– Vi för ju intensiva diskussioner med mässan och vi tycker att mässan ska ta ställning och få Nya Tider att tydligt ta avstånd från filmen, säger Ordfronts vd Pelle Andersson.

– Vi vill inte slå mot bokmässan. Det är inte de som pressar yttrandefriheten och som kommer med underliggande hot. Det är filmen som är hotet och inte bokmässan. Vi har fört diskussioner direkt med mässan och är oerhört upprörda och kritiska mot filmen, säger Pelle Andersson.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.