Förlikning mellan Norra Skåne och Berit Önell

Uppdaterad
Publicerad

Tidningen Norra Skåne och deras före detta reporter Berit Önell har landat i en förlikning om hennes uppsägning. Detta efter att reportern petades från sitt jobb efter politiska påtryckningar.

I dag har det hållits förhandlingar som gällde själva uppsägningsförfarandet när Berit Önell fick sparken från tidningen Norra Skåne. Parterna landade något oväntat i förlikning.

– Vad som helst kan hända, men vi trodde väl inte det, säger Johannes Isaksson förhandlingschef på Journalistförbundet.Tidigare fanns inget som tydde på att det skulle bli såhär. De kanske har förstått sakens allvar.

Berit Önell kommer att sluta på tidningen och är lättad.

– Nu kan jag släppa detta och gå vidare, säger hon. Men jag kommer att fortsätta kämpa för pressfrihet på alla sätt jag kan. Ur ett pressfrihetsperspektiv är ju inte saken utagerad. Det är ett problem vi måste fortsätta jobba med, för det är stor risk att det händer på andra ställen också, särskilt i dessa tider när lokaltidningarna drar ner.

Stor skandal efter förflyttning

Historien om hur Berit Önell petades från jobbet som reporter på tidningen har beskrivits som både skandal och årets största mediebråk. Det hela började med att Berit Önell efter 27 år på tidningen avslöjade flera missförhållanden i hemkommunen Hässleholm. Något som fick lokala politiker att ilskna till och klaga hos tidningens styrelse.

Berit Önell kallades till ett möte med chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk, där fick hon veta hon skulle omplaceras. Chefen förklarade att kommunens toppolitiker hade klagat hos tidningsstyrelsen. Styrelsechefen gav chefen ett ultimatum: Flytta på Önell eller bli av med jobbet själv.

Nyhetschefen Anders Kauranen avgick i protest och både han och Berit Önell kontaktade facket och historien spreds till pressen.

– Jag kan inte se mig själv i ögonen om jag tystar ner en sådan här sak. Jag sa till Mimmi: Om inte du står upp för pressfriheten så får jag göra det. Det fanns inget val, sa Berit Önell till SVT i augusti.

*Kulturnyheterna har sökt Norra Skåne för en kommentar under tisdagskvällen – men utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norra Skåne i blåsväder

Mer i ämnet