Winston Groom under en boksignering 1995. Foto: AP/TT

Forrest Gump-författaren Winston Groom är död

Uppdaterad
Publicerad

Winston Groom, författare till boken Forrest Gump, har gått bort, 77 år gammal. Forrest Gump, som blev Grooms största succé, var förlaga till filmen med samma namn, där Tom Hanks spelade den kultförklarade huvudrollen.

Groom föddes i Washington D.C., men växte upp i Alabama i södra USA. Efter sin militärtjänstgöring blev han journalist och så småningom författare. Under sitt yrkesliv skrev han främst om amerikansk historia, och hans böcker kretsade ofta kring krig och politik.

Filmatiserades 1994

Forrest Gump släpptes 1986 och filmatiserades 1994. Den blev den näst bäst säljande filmen i USA det året, och vann en storslam på Oscarsgalan – något som gjorde att även romanen fick en allt större läsekrets. Boken skiljer sig dock en hel del från filmen, och beskrivs ofta som mörkare. 1995 skrev han uppföljaren Gump and Co.

Grooms senaste roman, El Paso, kom 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.