Skelett av neandertalmänniska, i förgrunden, och modern människa, i bakgrunden. Foto: AP/TT

Forskare med 15.000 skelett i garderoben

Uppdaterad
Publicerad

Skånska osteologen Caroline Ahlström Arcini prisas för sina forskningsinsatser. I veckan tilldelas hon Gustaf Adolf-medaljen.

I 30 års tid har Caroline Ahlström Arcini  arbetat som osteolog på Statens historiska museer i Lund, där hon undersökt skelett och benbitar från mellan 10 000 och 15 000 individer. På fredag mottar hon Gustaf Adolf-medaljen av Kungliga Vitterhetsakademien för sina insatser inom svensk forskning, uppger Helsingborgs Dagblad.

Nyskapande kulturhistoria

– Det är ett bevis för att jag har nått ut med det jag kommit fram till och skriver om, inte bara till särskilt vetenskapsintresserade, säger Caroline Ahlström Arcini till tidningen.

”På ett nyskapande sätt har du förmedlat humanosteologiska resultat i ett kulturhistoriskt perspektiv”, skriver juryn i sin motivering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.