Forskaren om kultureventen: Tror vi får se ökad smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Idag öppnar samhället och med det kulturevenemangen, som från och med nu inte har något maxtak för antal deltagare. Innebär det att vi kan besöka konserter och teatersalonger utan några större risker, som före pandemin? Kulturnyheterna ställde frågan till Farshid Jalalvand, forskare i mikrobiologi.

Farshid Jalalvand forskar i mikrobiologi och vaccin vid Lunds universitet. Han har förespråkat införandet av vaccinpass och argumenterat för att lättnaden av restriktioner kommit lite för tidigt. Vad tror han kommer hända nu när samhället och kulturen öppnar igen?

– Om jag skulle drista mig till att chansa tror jag vi kommer få se en ökad smittspridning under höst och vinter som kan bli åtminstone lite problematisk, säger Farshid Jalalvand.

Små risker för fullvaccinerade

Han menar att det viktiga att tänka på nu är var man som individ befinner sig – om man tillhör en riskgrupp, eller om man tagit båda doserna av vaccinet.

– För en frisk, vuxen person som är fullvaccinerad innebär det väldigt små risker att gå på bio idag, med tanke på att smittspridningen i samhället generellt är låg just nu. Men man kan ändå bli smittad och bidra till smittkedjor utan att själv bli allvarligt sjuk. Innan man utvecklar symtom kan man föra vidare smittan till någon annan, säger Farshid Jalalvand.

Har du själv något kulturevenemang som du ser fram emot?

–Jag har köpt biljetter till Malmö Symfoniorkester, en konsert jag gärna går på om situationen är lugn. Vi får se. Jag hoppas!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.