Matilda Ernkrans bjuder in universitet och högskolor till fördjupande samtal för att få bukt med hot mot forskare. Foto: Andreas Idén/SVT

Forskningsministern reagerar på hot mot genusforskare

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare rapporterat hur genusforskare drabbas av hat och hot på grund av sitt forskningsområde. Nu bjuder Matilda Ernkrans (S), minister för forskning och högre utbildning, in universiteten till samtal för att få bukt med problemet.

– Hat och hot mot forskare är en fara för demokratin, säger Matilda Ernkrans.

2018 hittades en misstänkt bomb vid Nationella sekretariatet för genusforskning i Göteborg. Bomben visade sig vara en ofarlig dynamitattrapp, men samtidigt vittnade de anställda om att de upplevt omfattande hat och hot. En upplevelse som delas av anställda på flera av de universitet som Kulturnyheterna varit i kontakt med.

– Jag blir väldigt upprörd och djupt orolig över att vi har det hat och hot mot forskare och rektorer som vi uppenbart har på universitet och högskolor, det är en fara för demokratin, säger Matilda Ernkrans (S), minister för forskning och högre utbildning.

Bjuder in universitet till fördjupande samtal

Som ett första steg i arbetet för att få bukt med problemet med hat och hot mot forskare har Matilda Ernkrans beslutat att bjuda in de universitet och högskolor i Sverige som har drabbats till ett fördjupande samtal.

– Jag måste få veta mer hur det ser ut helt enkelt, så att vi kan vidta åtgärder för att stoppa hot och hat mot forskare, säger hon.

Just nu pågår arbetet med en ny forskningsproposition där den svenska forskningsinriktningen för kommande år ska slås fast.

– Redan i höst är min ambition att vi ska ha hittat en väg fram där vi är tydligare med hur vi skyddar en fri akademi och en fri forskning, säger Matilda Ernkrans.

”Vi är ett land som står upp för fri forskning”

Flera forskare som Kulturnyheterna varit i kontakt med pekar också på andra problem än de direkta hoten. Helena Wahlström Henriksson, professor på Centrum för genusvetenskap på Uppsala universitet, menar att populistiska strömningar i politiken i kombination med nedlåtande och aggressiva uttalanden om genusvetenskap i media kan legitimera aggressiva handlingar.

Matilda Ernkrans känner också av de populistiska strömingarna.

– Vi måste vara tydliga med att vi är ett land som står upp för fri forskning och en fri akademi, just för att vi känner av att det finns strömningar i form av populism och faktaresistens som på sikt faktiskt hotar demokratin, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.