Regeringens särskilda utredare Gustav Fridolin har överlämnat förslag till utbildningsminister Anna Ekström (S) om åtgärder för att stärka skolbiblioteken. Foto: Henrik Montgomery/Henrik Montgomery/TT

Förslag: Bemannade bibliotek på alla skolor

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen överlämnade regeringens särskilda utredare Gustav Fridolin, tidigare språkrör i Miljöpartiet, förslag till utbildningsminister Anna Ekström (S) om åtgärder för att stärka skolbiblioteken. Det föreslås bland annat att det ska finnas ett bemannat skolbibliotek på varje skola och att biblioteksutbildningen ska utökas med hundra platser.

I den statliga utredningen ges förslag på flera åtgärder som syftar till att ge alla elever likvärdig tillgång till skolbibliotek. Bland annat föreslås att alla skolbibliotek ska vara bemannade och att kraven på att skolbiblioteket ska finnas på den egna skolan skärps.

– Trots att skollagen i dag säger att alla elever ska ha tillgång till skolbibliotek så är det över hälften av skolorna som saknar ett bemannat skolbibliotek, sade Gustav Fridolin vid en pressträff under tisdagen.

”Läget allvarligare i Sverige än i EU”

Vid pressträffen talade Gustav Fridolin om skolbibliotekens viktiga roll både när det gäller källkritiskt tänkande och deras roll som en plats som inspirerar till läsande.

– En majoritet av 15-åringarna beskriver att de bara läser om de måste. Den frivilliga läsningen, som är så viktig för kunskapsutvecklingen, där går utvecklingen åt fel håll. Och läget är allvarligare i Sverige än i andra länder i EU och OECD.

470 miljoner per år

I utredningen föreslås också att skolbiblioteken ska inkluderas i skolans pedagogiska arbete genom att rektorernas ansvar förtydligas i läroplanen och att alla skolor, både kommunala och privata, ska upprätta skolbiblioteksplaner.

– Vi gör också bedömningen att rektorn i normalfallet bör vara chef för skolbibliotekets personal, säger Gustav Fridolin.

För att öka tillgången på skolbibliotekarier föreslår utredningen att biblioteksutbildningen ska ökas med hundra platser.

Den permanenta investeringen som föreslås är 470 miljoner kronor årligen, 430 av dessa miljoner är öronmärkta för att kommunerna ska kunna leva upp till bemanningskraven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.