Hör kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) om hotbilden mot journalister i Sverige. Foto: TT

Förslag om skärpt syn på brott mot journalister

Uppdaterad
Publicerad

Våld, hot och trakasserier är ett stort problem för journalister. Ett nytt förslag som lämnats över till regeringen föreslår nu skärpningar i synen på brott mot yrkeskåren, samt andra samhällsviktiga funktioner.

Utredningen visar på ett uppskruvat och hårdnande offentligt samtalsklimat, en hårt utsatt journalistkår och att journalister anpassar eller avstår från att rapportera eller överväger att lämna yrket, säger utredaren Anne Rapp, som har haft i uppdrag att se över skyddet mot hot och våld för personer med samhällsviktiga funktioner.

– Det som journalister beskriver är en form av självcensur som riskerar tillgången på korrekt och obegränsad information, säger Rapp.

Utredningen har landat i bedömningen att det behövs ett starkare straffrättsligt skydd för de som yrkesmässigt bedriver nyhetsförmedling eller annan journalistik. Här föreslås en särskild straffskärpningsgrund som ska gälla vid brott som har begåtts mot en person på grund av att han eller hon yrkesmässigt har bedrivit nyhetsförmedling eller annan journalistik.

Som alternativ har man diskuterat ett nytt brott – brott mot fri åsiktsbildning.

”En av mina viktigaste uppgifter”

Förslagen lämnas över till regeringen där justitieminister Morgan Johansson (S) och kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) ska bereda förslagen för att om möjligt göra lag av dem och skärpa straffen för personer som hotar eller använder våld mot tjänstemän och journalister. Regeringens plan är att ha en ny lag på plats sommaren 2023.

SVT:s vd Hanna Stjärne välkomnar förslaget, men poängterar att det är bråttom.

– Förslaget är ett steg i rätt riktning. Men det brådskar. SVT hanterar i snitt 37 säkerhetsärenden om dagen, många polisanmäls och kostnaderna för personskydd har blivit fyra gånger högre på bara några år. Som arbetsgivare gör vi allt vi kan för att skapa en trygg arbetsplats för personalen. Men samhället behöver också tydligt stå upp för Sveriges journalister och markera att brott mot journalister aldrig kan accepteras.

Skärpt skydd för andra yrkesgrupper

Utredningen föreslår även förstärkt straffrättsligt skydd för hälso-och sjukvårdspersonal, personal inom socialtjänsten, räddningstjänstpersonal och utbildningspersonal inom skolväsendet som utsätts för hot och trakasserier.

För att åstadkomma det föreslår utredaren Anne Rapp att det införs två nya brott.

Det handlar om våld eller hot mot utövare av viss samhällsnyttig funktion samt förgripelse mot utövare av viss samhällsnyttig funktion. I båda fallen ska det finnas ett grovt brott. Våld eller hot föreslås ge böter eller fängelse i upp till två år och grovt våld eller hot fängelse i minst ett och högst sex år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.