Popsångerskan Amy Diamond uppträder på första maj i Norrköping. Foto: Scanpix

Första maj-tåg ersätts av Amy Diamond

Uppdaterad
Publicerad

I år blir det inget första maj-tåg i Norrköping. I stället bjuder Socialdemokraterna in till en konsert med popsångerskan Amy Diamond.

Ända sedan partikongressen år 1891 har Norrköping varit ett viktigt fäste för den svenska arbetarrörelsen. Men nu har förändringens vindar nått staden, och 2013 satsar stadens socialdemokrater på ett annorlunda första maj-firande.

I år har man nämligen ställt in det traditionella första maj-tåget. I stället blir det en stående manifestation, panelsamtal och tal i industrilandskapet i Norrköping. Och för underhållningen står en något oväntad protestsångerska – popartisten Amy Diamond. Det rapporterar Norrköpings tidningar.

Vill bjuda in fler

Olle Vikmång, ombudsman för Socialdemokraterna i Norrköping, säger att bokningen av Amy Diamond är ett försök att bjuda in fler grupper till första maj-firandet.

– Som småbarnsförälder vet jag hur viktigt det är att det finns något för barnen i ett sådant här firande. Då landade vi i att vi ville ha familjeunderhållning, och som en följd av det landade vi på att boka Amy Diamond. Det är en prioritering för att bredda firandet, säger han.

Vilka grupper är det ni vill nå?

– Det är grupper som traditionellt inte har deltagit i firandet. Första maj har varit väldigt mycket av ett internt arrangemang för medlemmar i (S) och i fackföreningsrörelsen. Vi ser ett behov av att nå fler, att fler ska känna att 1 maj är relevant för dem.

Vissa menar att det politiska budskapet kan urvattnas om det blir popkonsert av första maj. Hur ser du på en sådan kritik?

– Man måste se på helheten. Det är ett tvåtimmarsmöte där bara 40 minuter är popkonsert. Den resterande delen är ett tal av Magdalena Andersson och sedan en längre paneldiskussion.

Blir det några politiska utspel från Amy Diamond?

– Nej. Det kan vi inte räkna med. Det är inte därför hon är där.

Ni bedömer att hon står för rörelsens värderingar?

– Vi har inte bedömt henne på det sättet. Vi har sett att det inte finns något som pekar på att hon har diametralt motsatta åsikter. Annars har vi inte gjort någon politisk bedömning. Hon är inbokad som artist, inte som politisk företrädare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.