Genrep inför den första turkmeniska operauppsättningen på 19 år. Foto: AFP/TT

Första operan i Turkmenistan – på 19 år

Uppdaterad
Publicerad

En operaföreställning har haft premiär i Turkmenistans huvudstad Asjchabad för första gången på 19 år. År 2001 förbjöd dåvarande president Saparmurat Nijazov såväl opera som balett från att framföras i landet, i syfte att värna den turkmeniska kulturen – tio år efter att landet blivit självständigt efter Sovjetunionens upplösning.

Den första operan som nu sätts upp efter att förbudet hävts är den italienska kompositören Ruggero Leoncavallos opera Pajazzo. Operasångaren Amangeldi Amanov spelade rollen som Silvio, som mördas av den svartsjuke huvudpersonen Canio.

– Det här är historiskt för oss. Att vår yngre generation kommer i kontakt med europeisk kultur. Det är ett första steg tillbaka till en turkmenisk operatradition, säger han.

Det var andra gången Amanov spelade samma roll, sist var han en ung operatalang som debuterade i vad som skulle komma att bli den sista föreställningen i landet under lång tid.

Balett är fortfarande förbjudet i Turkmenistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.