Dragartisten Bebe Zahara Bennet vann den allra första säsongen av det globala succéprogrammet RuPaul´s Drag Race. Foto: Jeremy Xido /Work and Serve Productions/SVT

Första RuPaul's Drag Race-vinnaren skildras i dokumentär

Publicerad

Marshall Kudi Ngwa, känd som Bebe Zahara Bennet, är dragartisten som vann den allra första säsongen av det globala succéprogrammet RuPaul's Drag Race. Filmskaparen Emily Branham har skildrat hans liv och framgångsresa i dokumentären ”Being Bebe”. 

Regissören och filmskaparen Emily Branham såg Bebe uppträda för första gången 2006, när hennes syster var bakgrundsdansare på en av Bebes föreställningar i Minneapolis. Tre år senare fick Bebe sitt stora genombrott och kröntes till vinnare i dokusåpan RuPaul's Drag Race.

– Det var helt otroligt att se honom uppträda. Sen tänkte jag att det lät som en fantastiskt historia – en lovande amatör från Kamerun som sedan skulle delta i sin första nationella dragtävling, säger Emily Branham, som sedan följde och filmade Bebes liv i femton år.

– Drag var tabu när vi började filma 2006, men med RuPaul's Drag Race så förändrades det kulturella samtalet om drag som konstform. All vår förståelse och kunskap om könsidentitet har ju också utvecklats en del de senaste femton åren, därför är jag glad att jag inte gjorde klart dokumentären tidigare.  

Växte upp i Kamerun

Bebe är född och uppvuxen i Kamerun, där homosexualitet är olagligt och man riskerar fängelsestraff om man uppträder som drag. Detta blev centralt i dokumentären, då Emily Branham bland annat följer med Bebe till hemlandet. Där möter hon även andra HBTQI-personer och aktivister som berättar sina historier.  

– Jag ville att folk skulle förstå varför Bebe är som han är. Han släpper inte in någon på livet så lätt och jag tror att mycket av det beror på Kamerun, där man inte kan leva fullt ut som drag. 

Vill inspirera andra

Under åren har Bebe kommit att bli en stor inspiratör inom frågor om ras, kön och sexualitet. Med Bebes historia hoppas Emily Branham att få andra att våga vara sig själva.

– Om Bebe kan övervinna alla svårigheter – att komma från Kamerun där man inte förstår honom och där han kan råka illa ut, det krävs enormt mycket mod och självsäkerhet att blotta sig så. Ju mer man tar efter det och hyllar det runt om i världen, desto mer tror jag det stärker oss alla.

Dokumentären ”Att vara Bebe – en Dragqueens kamp” finns på SVT Play från och med 30 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.