Försvaret vill att HD prövar den svenska tigern

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten vill att Högsta domstolen prövar vem som har rätt till varumärket En svensk tiger.

Den blågulrandiga tigern användes i den så kallade vaksamhetskampanjen under andra världskriget för att uppmana svenskarna att hålla tyst om försvarshemligheter.

När upphovsmannen Bertil Almqvist avled 1972 hamnade upphovsrätten hos dennes döttrar. De skänkte i sin tur rättigheterna till det lilla Beredskapsmuseet i Helsingborg. Där finns bilden i dag utställd, och används på nålar, muggar och musmattor.

Men sedan Försvarsmakten för några år sedan ansökte hos Patent och registreringsverket om att på nytt använda symbolen har en juridisk strid mellan museet och försvaret om rättigheterna rasat.

Försvaret vann i tingsrätten, men förlorade i början av maj i år i Svea hovrätt. Helsingborgsmuseet, som tycker att symbolen ska bevaras som en del av kulturarvet, slapp därmed rättegångskostnader på 370 000 kronor. Står sig domen måste försvaret också betala licens när logotypen i dag används för säkerhetsupplysning.

Men försvaret driver striden vidare, berättar Stefan Ryding-Berg, chefsjurist vid Försvarsmakten.

– Vi har begärt prövningstillstånd i Högsta domstolen. Det är svårt att vara nöjd med hovrättens dom när den går så diametralt emot den välmotiverade tingsrättsdomen, säger han till TT.

Försvaret ser också principiella argument när det gäller immaterialrätten, som sällan prövats av HD.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.