Författaren Anthony Burgess och filmaffischen för Stanley Kubricks film från 1971. Foto: TT

Försvunnen uppföljare till A clockwork orange hittad

Uppdaterad
Publicerad

Ett tidigare försvunnet manus av Anthony Burgess har hittats i författarens arkiv, skriver The Guardian. Det ofullbordade 200 sidor långa manuset: The clockwork condition är en uppföljare till Burgess dystopiska litterära klassiker A clockwork orange.

Den dystopiska romanen A clockwork orange anses vara författaren Anthony Burgess främsta verk och har länge räknats som en litterär klassiker. Romanen från 1962 skildrar ett dystopiskt framtidssamhälle där tonåringen Alex, efter att ha dömts för grova våldsbrott, fängslas och genomgår en beteendebehandling som genom mental tortyr får honom att utveckla kraftig vämjelse mot just våld.

Nu har ett manus till den ofullbordade uppföljaren, The clockwork condition, hittats i författarens arkiv i Manchester. Upptäckten stod Burgess-experten och ordföranden för Manchesters internationella Anthony Burgess-stiftelse, litteraturprofessorn Andrew Biswell för.

– Ett väldigt spännande fynd, säger Biswell i en intervju med The Guardian.

Strax innan sin bortgång 1993 beskrev författaren själv manuset som en ”omfattande filosofisk redovisning över den moderna människans tillstånd”.

Skrevs efter filmversionen

Den 200 sidor långa manuset tros vara skrivet mellan åren 1972 och 1973 och är ett svar på den moralpanik som uppstod i sviterna av Stanley Kubricks filmversion av A clockwork orange från 1971.

– The clockwork condition bistår med en kontext för Burgess mest kända verk och förstärker hans syn på brott, straff och den visuella kulturens möjliga förvrängande effekter. Men manuset riktar även ljus mot Burgess komplicerade förhållande till Clockwork orange, ett verk han återkommande återvände till fram till sin bortgång, säger Andrew Biswell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.