Maria Sveland var en av initiativtagarna till Förtalskassan 2021. Foto: Jessica Gow/TT

Förtalskassan lägger ner – delade ut pengar till kvinnor som dömts för förtal i samband med metoo

Uppdaterad
Publicerad

Flera profilerade feminister som Maria Sveland och Lo Kauppi stod bakom den ideella föreningen Förtalskassan som startades för två år sedan, som skulle ge stöd till förtalsdömda kvinnor efter metoo. Nu lägger den ner.

Förtalskassan fick mycket uppmärksamhet när den lanserades våren 2021. Tanken var att dela ut pengar till kvinnor som dömts för förtal efter att ha berättat att de blivit utsatta för övergrepp.

I maj samma år visade en genomgång av SVT:s Veckans brott att samtliga tio förtalsåtal där en kvinna anklagat en man efter metoo-hösten 2017 ledde till fällande dom för kvinnorna.

– Förtalskassan var en akutaktion i samband med metoo. Vi har pratat om det här i ett års tid, för vi har inte möjlighet att lägga ner tiden, säger Maria Sveland till Kulturnyheterna.

Tre kvinnor har fått pengar

Enligt Förtalskassans egna uppgifter har tre kvinnor fått utbetalningar på sammanlagt 203 512 kronor.

Är det några som sökt som inte har fått?

– Några har nekats, som inte har haft en tydlig metooanknytning.

Enligt Sveland är de kvinnor som fått utdelning ur kassan sådana som har skrivit om övergrepp i slutna grupper och som inte namngivit någon direkt. Däremot har det förekommit detaljer som rätten tolkat som ett utpekande.

I några av de mer medialt uppmärksammade fallen dömdes kvinnorna att betala summor mellan 50 000 och 110 000 kronor.

Förtalskassan meddelade via sitt Instagramkonto att verksamheten lägger ner, något Dagens ETC var först med att rapportera.

Kulturnyheterna intervjuade Maria Sveland och Lo Kauppi när Förtalskassan grundades, se intervjun nedan.

Förtalskassans utdelningar

Januari 2023: 76 164 kronor

Oktober 2021: 48 753 kronor

September 2021: 78 595 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.