Prästen Axel W Karlsson och idéhistorikern David Karlsson. Foto: SVT

Förtalsmål tas upp i rätten efter text om Nya tider-skribent

Uppdaterad
Publicerad

Efter debatten om Nya tiders medverkan på Bokmässan kom antologin Ska man tala med nazister?. En av texterna handlade om prästen och Nya tider-skribenten Axel W Karlsson, som stämde författaren.

Att den högerextrema tidningen Nya tider fick monterplats på Bokmässan 2016 skapade en intensiv debatt i Sverige. Året därpå gavs antologin Ska man tala med nazister? ut.

Idéhistorikern David Karlsson skrev en text i boken där han intervjuade en gammal bekant – prästen Axel W Karlsson. Syftet var att ta reda på hur prästen gått från att vara socialdemokrat till att bli Sverigedemokrat och Nya tider-skribent. Han skrev att Axel W Karlsson haft problem de senaste åren, att han avskedats från Svenska kyrkan och att tidigare arbetskamrater beskriver honom som rättshaverist.

Det fick Axel W Karlsson att stämma författaren.

– Avsked, enligt svensk arbetsrätt, förutsätter att man grovt misskött sitt jobb. Och det är inte sant, jag har aldrig blivit avskedad, säger Axel W Karlsson.

Vad hände när du avslutade din senaste anställning?

– Jag blev uppsagd på grund av arbetsbrist och det gick till precis som det ska göra.

Står fast vid vad som skrivits

Men ord står mot ord i rättegången.

– Jag står fast vid vad jag skrivit, och jag hävdar att det är en rimlig beskrivning av situationen, säger David Karlsson.

Varifrån har du hämtat uppgifterna?

– Jag känner en del folk i svenska kyrkan och i min värld har det där varit en allmänt spridd uppfattning.

Välkomnar rättslig prövning

Axel W Karlsson ansåg att frågan behövde lösas med rättslig hjälp. På tisdagen möts han och David Karlsson i Göteborgs tingsrätt inför en jury.

– Det  som oroar mig här i Sverige är att det har blivit väldigt polariserat på ett onödigt sätt. Att det förekommer massa påståenden som inte är sanna, att man personangriper människor istället för att ta upp åsikter eller principer som man tycker är felaktiga, säger Axel W Karlsson.

– Jag tycker nog att det här är principiellt viktigt. Skulle jag fällas här så tror jag att det kan få effekten att andra som skriver och försöker granska och förstå blir lite försiktigare, eller väljer att skriva om något annat istället. Så av det skälet välkomnar jag att det blir en rättslig prövning, säger David Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.