Abba 1976, två år efter det internationella genombrottet. Foto: TT Bild.

Fortfarande Money, money, money för Abba

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Abba inte varit ett band på tre årtionden fortsätter gruppen att sälja skivor. Och tre av fyra kan tänka sig att spela in något mer ihop.

I början av april 1974 vann Abba Eurovision Song Contest med låten ”Waterloo” i engelska Brighton. Segern blev innebar också ett internationellt genombrott för gruppen, bestående av Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog samt Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad.

Gruppen hade en lång rad listettor både i Sverige och utomlands. I Storbritannien hamnade Abba exempelvis högst på hitlistan inte mindre än nio gånger. Men Björn Ulvaeus menar att tiden med Abba inte bara innebar succéer.

Abba

– Det hände över en rätt lång period. Vi hade inte hit efter hit efter hit. Vi kunde ha en hit, men sen skrev vi en ny sång och spelade in den och släppte den. Det känns idag när man ser tillbaka att allt hände på samma gång, men det var inte så, säger han till Reuters.

Fortsätter sälja

Abbas framgångar tog inte heller slut när bandet till slut splittrades 1983, två å efter att de släppt sin sista skiva, ”The Visitors”.

Totalt har de sålt nära 400 miljoner album och försäljningen av deras skivor har inte slutat än. Enligt Reuters säljer Abba fortfarande ungefär en miljon skivor om året.

Ett annat tecken på den långvariga populariteten är musikalen ”Mamma Mia”, som bygger på gruppens musik samt filmen med samma namn från 2008.

Firade i London

Anni-Frid Lyngstad och Björn Ulvaeus har under veckan varit i London för att deltaga vid firandet av 40-årsjubileet.

– Vi var bekanta med musikbranschen och samtidigt var blandningen av talanger antagligen en fantastisk sak, konstaterar Anni-Frid Lyngstad när hon ger sin syn på bakgrunden till gruppens framgångar.

3 av 4 vill spela in mer

Under jubileet i London kom det också fram att 75 procent av Abba-medlemmarna faktiskt kan tänka sig att spela in musik ihop igen (!).

I en intervju med brittiska The Guardian säger Anni-Frid Lyngstad att hon skulle älska att spela in något, men att det är upp till Björn och Benny.

– Inget är planerat och det skulle krävas något väldigt speciellt, men ja – varför inte? säger Björn Ulvaeus under samma pratstund.

Tidigare har även Agnetha Fältskog, som drog igång sin solokarriär på nytt i fjol, sagt att hon också gärna skulle spela in med Abba igen. Det rapporterar The Guardian.

Då hänger det på Benny Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Abba

Mer i ämnet