Förtrollande bildberättare på besök

Uppdaterad
Publicerad

Skräcken efter ett cancerbesked fick Jimmy Liao att börja teckna barnböcker. Idag har hans magiska berättelser gjort honom till en av Asiens största författare.

Internationella bibliotekets barnboksvecka är i full gång. Den taiwanesiska författaren och illustratören Jimmy Liao är en av hedersgästerna.

– När jag skapar ser jag  först en bild. Det kan vara en enstaka bild elller en scen. Sen funderar jag på bilden, får känslor för den och sen tecknar jag.

Första Sverigebesöket

Jimmy Liao är kultförklarad hemma i Taiwan, populär i USA och England men relativt okänd i Sverige, som han nu besöker för första gången. Bara två av hans totalt fyrtio är böcker översatta till svenska: ”Stjärnenatt” och ”Skogens hemligheter”. Några av böckerna har också filmatiserats. ”Stjärnenatt” har till exempel legat till grund för prisade ”Stary Stary Night” – i Tom Lins regi.

– När jag skriver en bok så tänker jag mig att det är en film. Många bilder står för sig själva  eller han en känsla av tid och då behövs ingen text.

Började med reklam

Jimmy Liao började sin karriär på en reklambyrå – frilansade några år som tidnings- och tidskriftsillustratör. 36 år gammal drabbades han av cancer och upptäcker mitt i sorgen ett nytt kall – bildböcker, för både barn och vuxna.

– Bilderna frigjorde mig så att jag inte kände samma skräck, säger Jimmy Liao.

En av tre celebriteter

Jimmy Liao är en av tre kända barnboksförfattare som är inbjudna till internationella bibliotekets barnboksvecka. De andra två är Paro Anand, från Indien och Sînziana Popescu från Rumänien. En fjärde författare – Christos Boulotis från Grekland ­– var inbjuden, men var tvungen att ställa in på grund av sjukdom.

Se hela Abdul Hibombos intervju med Jimmy Liao i klippet ovan.

Internationella bibliotekets barnboksvecka

Syftet med barnboksveckan är att stimulera barn och ungdomar med annat modersmål än svenska till ökad läsning och eget skrivande. Men även att öka kunskapen om internationell barn- och ungdomslitteratur hos svenska författare och bibliotekarier och låta dessa möta de utländska författarna.

Under veckan kommer författarna få träffa barn i modersmålsklasser, presentera sig själva och sina böcker. Göra ett antal studiebesök på exempelvis: Svenska barnboksinstitutet, Svenska barnboksakademin och Författarförbundet, och träffa svenska författarkollegor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.