Folk i USA som köade under Black friday i hopp om att köpa ett Playstation 5. Foto: Christopher Dolan/AP/TT – Kimimasa Mayama/EPA/TT

Fortsatt lång väntetid för de som beställt Playstation 5

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått flera månader sedan spelkonsolen Playstation 5 lanserades. Men ännu är inte väntan över för de flesta som förhandsbeställde sitt exemplar.

– Kunderna är frustrerade, och det är fullt förståeligt, säger John Ljungström, inköpschef på Inet.

I november 2020 släpptes slutligen Playstation 5 och de hemelektronikkedjor som Kulturnyheterna pratat med säger att intresset var större än vid något annat spelkonsolsläpp.

För stunden är konsolen slutsåld överallt. Men på Blocket säljs konsolen för runt tio tusen kronor – i handeln kostar den runt fem tusen. Inget av företagen som Kulturnyheterna har pratat med vill ge några exakta siffror på antalet beställningar, men Inet och Media markt tar inte emot nya beställningar förrän alla som förhandsbeställt har fått sitt exemplar.

Lyckas inte leverera förbeställningar

– Det är en otroligt stor efterfrågan. Vår förhoppning är att alla kunder ska få det under andra kvartalet, men vi kan inte lova, säger Jenny Pedersén, pressansvarig på Media markt.

– Det har varit lite mer frekventa leveranser hittills detta året – nästan varje vecka. Tidigare var det mycket färre leveranser. Men det är långt ifrån att täcka hela efterfrågan, säger John Ljungström, inköpschef på Inet.

Netonnet uppger att de lyckades leverera alla förhandsbeställningar innan jul.

– Varje gång vi öppnar för köp har konsolerna oftast sålts slut på några minuter. Vi hade kunnat sälja väldigt många fler om vi hade haft tillgång till fler konsoler, säger Kristina Wärmare, PR- och kommunikationschef för Netonnet.

Frustrerade kunder

Den långa väntan kan sträcka sig i månader framöver.

– Kunderna är frustrerade, och det är fullt förståeligt. Men vi gör allt vi kan för att få fram information för att kunna ge tydligare leveransbesked. Hade vi vetat att så få enheter skulle komma hade vi tagit ner möjligheten att göra förhandsbokningar tidigare för att hålla ner antalet väntande kunder, säger John Ljungström.

Hör speljournalisten Effie Karabuda berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.