SVT:s AnnaMaria Jansson har som första kvinna kommenterat en svensk herrfotbollsmatch. Nu hoppas hon få göra det igen. Foto: Scanpix

Hon är en historisk sportkommentator

Publicerad

En sportjournalistisk milstolpe ägde rum i helgen. SVT:s AnnaMaria Jansson är den första kvinnan som på egen hand kommenterat svensk herrfotboll – någonsin.

Gårdagens match mellan Syrianska och Halmstad slutade med hemmaseger, 2-1, efter ett nickmål på övertid. Men det är inte främst resultatet som kommer att gå till historien, utan kommentatorn.

SVT:s kommentator, AnnaMaria Jansson, skrev nämligen historia genom sin insats som sändes på SVT Play. Att en kvinna kommenterar en tv-match mellan två svenska herrfotbollslag har aldrig tidigare hänt.

”En godkänd debut”

AnnaMaria Jansson, som tidigare kommenterat bland annat skidskytte och gymnastik i SVT, säger att hon är nöjd med den historiska sändningen.

– Jag tycker att det gick bra. Det var en godkänd debut, och det var framför allt väldigt roligt, säger hon.

Vad har du fått för reaktioner?

– Det har varit ganska mycket medial uppmärksamhet, och jag har förstått att det varit en del kommentarer på Twitter. Själv har jag fått väldigt god feedback.

Det kan tyckas obegripligt att det först nu händer att en kvinna kommenterar svensk herrfotboll. Hur tror du att det kommer sig?

– Man ska ha klart för sig att det tog lång tid för kvinnor att överhuvudtaget komma in i sportvärlden. Sport är en mansdominerad värld, och som med alla sådana världar tar det lång tid att ändra strukturer. Nu har det arbetet börjat.

Är fotboll en konservativ värld?

– Ja, på ett sätt är den väldigt konservativ. Det finns såklart andra idrotter som brottas med konservativa inställningar, men fotbollen är en väldigt manlig värld. Det är till största delen manlig publik, manliga utövare på proffsnivå och män som tjänar pengar. Den har få kvinnliga inslag, och det är mycket svårare som minoritet att ta sig in i fotbollens värld.

Vill du göra det här igen?

– Ja, absolut. Jag älskar att kommentera, och det här var otroligt roligt. Kommentering är något som tar tid att bli duktig på, så jag hoppas att jag får det.

I nästa omgång av Svenska cupen för herrar, som spelas den 17 mars, blir det i vanlig ordning bara män som kommenterar. AnnaMaria Jansson passar samtidigt på att skicka en hälsning till tidigare generationer av kvinnliga sportjournalister.

– Det är många kvinnor som gått i bräschen före mig. Jane Björck här på SVT var till exempel tidig med att kliva in i sportvärlden i TV. De stegen har öppnat upp för att nästa steg är möjligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer