Se Fifa-spelens utveckling – och hör SM-mästaren Simon Nystedt om det sista spelet. Foto: TT

Nu går fotbollsspelet Fifa i graven: ”Sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

30 år av fotbollsspel. Nu släpps sista upplagan av det omåttligt populära Fifa.

– Det känns väldigt konstigt, och till viss del sorgligt, säger Simon Nystedt, svensk mästare i Fifa.

Med drygt 325 miljoner sålda exemplar är det världens största sportspel. Men fredagens lansering av Fifa 23 sätter punkt för en 30 år lång framgångssaga.

Speltillverkaren EA och det internationella fotbollsförbundet Fifa har inte kunnat komma överens ekonomiskt, vilket gör att spelet tvingas byta namn till nästa år. Dessutom är det osäkert om fotbolls-VM, som Fifa äger rättigheterna till, kommer finnas kvar i spelet – som framöver ska heta EA Sports FC.

Fifa ska, enligt New York Times, ha velat dubblera de 150 miljoner dollar (drygt 1,5 miljarder kronor) som de fått från EA Sports under den senaste tioårsperioden. Dessutom ska fotbollsförbundet ha velat sätta sitt varumärke på fler av EA Sports produkter, något spelföretaget inte gått med på.

”Många köper spelet för namnet”

Utöver byte av namn och turneringar är det oklart vad förändringen kommer leda till för spelarna.

– Vi vet egentligen inte så mycket, men man kan vara rädd för att det blir sämre, säger Simon Nystedt, som vunnit guld i e-allsvenskan i Fifa med sitt IFK Göteborg.

Han tror att namnbytet kan komma att innebära problem för försäljningen av spelet.

– Jag tror att det är många som köper spelet på grund av namnet Fifa. Nu blir det mer vagt.

I KLIPPET: Se Fifa-spelens utveckling – från 1993 fram till idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.