Fotbollssupportrar spelade viktig roll under arabiska våren

Uppdaterad
Publicerad

Vad har fotboll med politik att göra?

En hel del, enligt utställningen Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet som visas på Medelhavsmuseet i Stockholm.

Utställningen tar avstamp i den arabiska våren för tio år sedan och den drivande roll som fotbollssupportrar hade i folkupproren.

-Fotboll och idrott är väldigt mycket känslor och saker som händer i stunden. Det kanske inte lämpar sig så bra för utställningar men vi har gjort ett försök här att fånga något, säger Karl-Johan Cottman, utställningens producent.

Fotboll kopplat till politik

Fotbollssupportrarna som engagerade sig under arabiska våren kallade sig själva för Ultras. Ett samlingsbegrepp som även huliganer går under.

-Det vi velat göra är inte att stämpla det som bra eller dåligt, utan som intressant och komplext. Det rymmer alltifrån otrolig kreativitet och konstnärlighet till det maskulina våldet och aggressiviteten, säger Karl-Johan Cottman.

Fotboll beräknas vara världens mest utbredda sport, och de största fotbollspelarna tjänar hundratals miljoner kronor varje år.

-Fotboll är en kapitalistisk sport, med mycket pengar och många olika intressen. Det har alltid varit kopplat till politik, menar historikern Sébastien Louis.

Se utställningen och hör mer om kopplingen mellan fotboll och politik i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.