Se Malin Ellisdotter Hellesø berätta om hur maken Terje erkände bildmanipulationen – och meddelade att han inte tänkte komma hem igen. Foto: Terje – fotografen, lögnen och sanningen/SVT

Naturfotografen Terje Hellesø om livet efter de inklippta lodjuren

Uppdaterad
Publicerad

När fotografen Terje Hellesø 2011 avslöjades med att ha manipulerat sina uppmärksammade bilder på lodjur ringde han sin fru och sa att han inte tänkte komma hem igen.

– I dag bryr jag mig inte om i fall ingen tror på mig, säger han i dokumentären “Terje – fotografen, lögnen och sanningen”. 

2011 var Terje Hellesø en prisbelönt naturfotograf som undervisade, höll föreläsningar och ställde ut sin fotokonst. Men allt vände när han ertappades med bildfusk av en anonym grupp på nätforumet Flashback. De kunde visa att han hade klippt in lodjur i sina naturfotografier. I samband med avslöjandet förlorade Terje Hellesø många av sina uppdrag. Utmärkelsen årets naturfotograf som han fått av Naturvårdsverket året innan, togs tillbaka och utställningen han skulle fått göra på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm till följd av utmärkelsen, ställdes in. I dokumentären berättar ett flertal av Hellesøs fotostudenter hur de kände en stor besvikelse efter händelsen. Fusket tros gälla runt 100 bilder.

”Kommer inte hem”

Dagen då avslöjandet var ett faktum ringde Terje Hellesø sin fru Malin Ellisdotter Hellesø och erkände bildmanipuleringen. I dokumentären berättar hon om samtalet. 

– ”Förlåt Malin” sa han, ”men jag kommer inte komma hem”.

Efter erkännandet blev han inlagd på psykiatrin i Jönköping.

Var hårt pressad

Terje Hellesø tror att en bakomliggande orsak till att han klippte in lodjur i sina naturbilder kan vara att han var hårt pressad vid tiden för händelsen på grund av alla sina åtaganden. I dokumentären berättar han om hur han ständigt sökte bekräftelse från omvärlden för sitt arbete.

– I dag bryr jag mig inte om i fall ingen tror på mig. Då var det livsviktigt. Det var ju därför jag gjorde det jag gjorde, säger han.

Vill du veta mer om fotografen Terje Hellesø och bildmanipulationen? Se dokumentären “Terje – fotografen, lögnen och sanningen” i SVT1 tisdagen den 1 december klockan 20.00 eller nu på SVT Play.

Fakta

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.