27 juni startar Pridefestivalen i Blekinge. I klippet kan du höra prideordföranden Sophia Ahlin berätta om årets planer. Foto: TT

Ändrade regler för fotografer på London Pride väcker kritik

Publicerad

Pride London begränsar, på grund av säkerhetsskäl, pressfotografers möjligheter att bevaka prideparaden, det framkommer i mail som skickats till fotografer som ansökt om pressackreditering. I ett öppet brev till Pride London uttrycker organisationen British press photographers' association sin oro för beslutet som de anser är en pressfrihetsfråga.

Pressfotografer som har ansökt om tillstånd att bevaka prideparaden i London på lördag har i och med nya pressackrediteringsregler begränsade möjligheter att göra det, jämfört med föregående år.

Enligt Pride Londons nya riktlinjer får fotografer inte längre tillträde till backstageområdet eller till området innanför avgränsningarna som skiljer paraden från publiken. Det framkommer i mail som skickats till de fotografer som ansökt om ackreditering. Samtidigt finns flera stopp längs vägen där fotografer kan dokumentera paraden, enligt Pride Londons ledning.

Vill att paraden ska vara trygg

Enligt Pride London ligger ett utökat säkerhetsarbete bakom beslutet. Under förra årets parad attackerades tåget av ett flertal personer som uttryckte transfoba åsikter och som sedan fick avlägsnas av polis. I år vill ledningen trygga tåget, bland annat genom att dra ner på antalet personer som befinner sig i paradområdet, skriver Pride London i mailet.

Men British press photographers' association (BPPA) ställer sig kritisk till de ändrade reglerna. I ett öppet brev som publicerades på organisationens hemsida under torsdagen uttrycker organisationen stor oro för beslutet som de menar kommer inverka negativt på mediebevakningen av en händelse med stort nyhetsvärde.

En pressfrihetsfråga

De menar också att beslutet är en press- och yttrandefrihetsfråga och uppmanar Pride London att tänka om:

”En parad som förespråkar varje individs rätt till frihet och att kunna uttrycka sig borde inte begränsa pressfriheten”, skriver de i brevet. 

Kulturnyheterna söker Pride London för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.