Till vänster Nick Brandts ”Elephant on Bare Earth”. Till höger oljemålningen som sålts av möbelföretaget Mio. Foto: Nick Brandt / Mio

Fotografiska anklagar Mio för stöld

Uppdaterad
Publicerad

Konsthallen Fotografiska i Stockholm anklagar möbelföretaget Mio för brott mot upphovsrätten. Anledningen är att Mio sålt en tavla vars motiv är en kopia av den världsberömda fotografen Nick Brandts verk ”Elephant on Bare Earth”. Efter att Kulturnyheterna ringt Mios pressavdelning och påtalat likheten, har de nu valt att ta bort tavlan ur sitt sortiment.

Möbelföretaget Mio har sedan en tid tillbaka sålt en oljemålning med motivet av en elefant. Motivet har en uppenbar likhet med fotografen Nick Brands fotografi ”Elephant on Bare Earth”, som nu ställs ut på Fotografiska tillsammans med andra av Brandts mest kända verk.

”Brandt är inte glad”

Håkan Gustavsson, projektledare på Fotografiska, menar att målningen är upphovsrättsintrång och stöld, då Mio inte har rätt att använda verket i sin merchandise.

Hur upptäckte ni det här?

– Dels såg vi det i deras katalog och sen såg vi det på deras hemsida. Nick Brandts bilder är ju så igenkänningsbara, och det var ju en ren slump att någon av kollegorna såg det, säger Gustavsson.

Har ni fått någon kommentar från Brandt?

– Ja, Brandt är inte glad. Han håller ju koll, i och med att han vet att han har kända verk. Vi har inte haft kontakt med Mio än, men de har ju all möjlighet att bemöta. Vi diskuterar upphovsrätt mycket och ville egentligen bara lyfta frågan.

Mio ber om ursäkt

När Kulturnyheterna ringde upp möbelföretagets pressavdelning för en kommentar, ville de be att få återkomma. Lite senare meddelade de att de valt att ta bort tavlan ur sitt sortiment.

– Det är olyckligt och vi ber om ursäkt. Det har skett en brist i våra rutiner där vi inte har haft en tillräckligt grundlig koll med våra leverantörer, säger Mios:s vd Björn Lindblad, och tillägger att de framöver ska skärpa sina rutiner.

Håkan Gustavsson är nöjd med beskedet och säger att varken Fotografiska eller Brandt har några planer på att ta fallet vidare.

– Sen vore det väl passande om Mio donerade eventuella intäkter till Nick Brandts Big Life-foundation, men det är ju naturligtvis helt upp till dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.