Foto: SVT/PressbildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fråga Lund är årets folkbildare

Uppdaterad
Publicerad

Tv-programmet Fråga Lund, programlett av Kristian Luuk, har utsetts till årets folkbildare 2018 av föreningen Vetenskap och folkbildning.

Föreningen Vetenskap och folkbildning, VOF, utser varje år årets folkbildare och årets förvillare – en person eller organisation som främjat respektive inverkat negativt på folkbildningen.

VOF vill ”främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat” och ”bekämpa felaktiga och ogrundade påståenden i frågor som kan avgöras vetenskapligt.”

Tv-programmet Fråga Lund har utsetts till årets folkbildare för att ”med hjälp av forskare och andra experter inom olika ämnesområden på ett lättillgängligt sätt besvara tittarfrågor kring forskning och vetenskap”, skriver Vetenskap och folkbildning.

Kritiserade färgtyper

Författaren och föreläsaren Thomas Erikson utses till årets förvillare. Erikson har skrivit de populära böckerna Omgiven av idioter, Omgiven av psykopater och Omgiven av dåliga chefer. Böckerna går ut på att man kan dela upp människor i fyra olika personlighetstyper, som sorteras i färgerna blå, grön, gul och röd.

Thomas Erikson har dock kritiserats för att inte ha vetenskapligt stöd för sina teorier. Bland annat i en artikel i magasinet Filter och av organisationspsykologen Jonas Mosskin i Dagens Nyheter.

Kulturnyheterna söker Thomas Erikson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer