Från arkivet: Pernilla Wahlgrens Mellorekord – fortfarande obesegrat

Uppdaterad
Publicerad

Inför lördagens final av Eurovision song contest har ett bidrag, eller snarare en ton, stuckit ut från mängden. Israels Eden Alene sjunger rekordhögt – men den svenska mellolegendaren Pernilla Wahlgren sjunger högre.

Ikväll skrivs Eurovision-historia när Israels representant, Eden Alene, sjunger trestrukna b i sitt bidrag ”Set me free”. Det är den högsta tonen som någonsin på Eurovision-scenen, vilket gjort bidraget till ett av de mest uppmärksammade inför tävligen.

En annan hög ton som satt spår i mångas trumhinnor återfinns i Pernilla Wahlgrens ”Piccadilly circus”, som hon tävlade med i Melodifestivalen 1985 . Den 17-åriga Wahlgren tog då fyrstrukna ciss, en helton över Eden Alenes rekordton. Visserligen tävlade aldrig Piccadilly circus i Eurovision, men Pernilla känner sig ändå nöjd att hon – om än på den svenska scenen – trumfat israelen.

Eurovision song contest 2021

– Det känns väldigt gött. Mig kunde hon inte slå på fingrarna i alla fall, säger Pernilla Wahlgren.

Starta videon för att höra Wahlgren berätta om rekordtonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2021

Mer i ämnet