Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I reklam och film är tomten ofta en röd glad man. Men historiskt har tomten också kunnat vara en grå och grinig gårdstomte. Se mer i klippet. Foto: Haddon Sundblom -Coca Cola/”I jultomtens verkstad” – Walt Disney

Från helgon till läskreklam – så har tomten avbildats i historien

Uppdaterad
Publicerad

Var kommer jultomten ifrån? Och vad har tomten spelat för roll i kulturen? Kulturnyheternas Dennis Dahlqvist har sett utställningen ”Tomteparaden” på Sven-Harrys konstmuseum, om tomtens historia och hur han har tolkats av Sveriges mest folkkära konstnärer.

Trots att tomten är den populäraste figuren i vår folktro är det många som inte vet varför han kallas tomten; så det ska jag strax berätta. Men först ska vi reda ut vem Santa Claus; den där fryntliga gubben i röd dräkt som skrockar i Disneys tomteverkstad på julafton och i Coca-colareklamen är.

Santa Claus var ursprungligen ett helgon; S:t Nikolaus som gav bort sina pengar till de fattiga. På 1600-talet tog holländska emigranter med sig sitt helgon till Nordamerika där han under 1930-talet – tack vare svenskättlingen Haddon Sundblom som var reklamtecknare på Coca-cola – fick sitt nuvarande utseende.

Men vår egen grå och ganska vresiga gårdstomte – stor som en fyraåring och med röd luva – kom inte med några gåvor, tvärtom. Honom måste man istället ställa ut ett fat med gröt till under julen – som tack för att han hjälpt till på gården under hela året; annars kunde det gå riktigt illa.

Gårdstomtens förvandling till snäll och givmild jultomte har vi främst Jenny Nyström att tacka för. Det är nämligen hennes illustrationer – till bland annat Viktor Rydbergs dikt från 1881 med raden ”endast tomten är vaken” – som format vår syn på tomten och även gett upphov till miljoner julkort.

En annan viktig konstnär i sammanhanget är naturligtvis John Bauer vars sagosamling ”Bland tomtar och troll” gavs ut 1907. Men även storheter som Carl Larsson, Elsa Beskow och Einar Norelius har självfallet påverkat vår bild av tomten.

Då återstår bara en tomte; nämligen trädgårdstomten som uppfanns i Tyskland på 1870-talet av August Heissner. Hans keramiktomtar är numer eftertraktade samlarobjekt men även utmärkt ledtrådar till vår tomtes namn. Precis som vår tomte så vaktar ju Heissners tomtar faktiskt tomten.

TOMTEPARADEN på SVEN-HARRYS KONSTMUSEUM

Vad: Tomteparaden – utställning som följer tomtens resa genom tiderna.

Var: Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm

När: Från 6 oktober 2023 till 4 jan 2024

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.