I videon kan du se den okända konsten, och varför den anses värdefull. Foto: Crafoord Auktioner

Okänd konst upptäcktes på Myrorna – såldes för halv miljon

Publicerad

Francois Portin gömde undan sina målningar fram till sin död. I början av 2021 anlände konsten till Myrorna i Ropsten, dit han testamenterat alltsammans. Personalen anade att målningarna kunde vara värdefulla, och nu har de sålts för en halv miljon kronor.

En morgon fick Myrorna i Ropsten in en kartong med omkring hundra målningar signerade Francois Portin. De undrade om konsten kunde vara värdefull, och rådfrågade Crafoord Auktioner i Stockholm. När vd:n Mats Bergstrand öppnade kartongen och såg målningarna blev han minst sagt överraskad.

– Det var som julafton gånger tio, säger han.

Konstnären var helt okänd, och hade gömt undan sina målningar under alla år. Istället för att satsa på konsten levde han ett liv utanför strålkastarljuset och arbetade som brevbärare.

Crafoord Auktioner la ut konsten till ett utropspris på sammanlagt omkring 100 000 kronor. Men intresset visade sig vara enormt och slutpriset landade på runt en halv miljon. Vinsten går tillbaka till Myrornas verksamhet.

– Så det är en riktig solskenshistoria, men synd att han inte själv fick vara med och uppleva det här, säger Mats Bergstrand.

I videon kan du se några av målningarna, och vad som gör dem värdefulla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.