Bertrand Cantat Foto: Xavier Leoty/AFP/TT

Fransk festival vägrar avboka dömd mördare – trots tiotusentals protesterande

Publicerad

Musikfestivalen Papillons de Nuit i nordvästra frankrike har bokat artisten Bertrand Cantat att spela på festivalen i maj. Något som fått över 60.000 människor att skriva under en protestlista mot bokningen: för 2003 dödade han sin flickvän, och dömdes till fängelse.

”Genom att sätta Bertrand Cantat i rampljuset normaliserar ni våld mot kvinnor och till och med förlåter det”, står det i uppropet, rapporterar The Guardian

Bertrand Cantat slog 2003 ihjäl sin flickvän, skådespelaren Marie Trintignant, på ett hotellrum i Litauten. För det dömdes han till åtta års fängelse 2004, men släpptes redan 2007.

Under 80-talet och framåt var Cantat frontperson i det franska rockbandet Noir Désir, och har även under de senare åren spelat med bandet Detroit. Under 2018 inleds hans soloturné – vilket konserten på Papillons de Nuit är en del av.

Men trots protestlistan som omfattar över 60.000 underskrifter mot bokningen av Cantat – vägrar festivalen ställa in bokningen.

”Vi anser att vårt enda kriterium ska vara konstnärligt”, säger organisatörerna i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.