Franska feminister vill slopa ”mademoiselle”

Uppdaterad
Publicerad

Franska feminister har tröttnat på att bli kallade ”mademoiselle” (fröken). Nu dras en kampanj igång för att titeln ska sluta användas i officiella sammanhang.

De feministiska grupperna Vakthundarna och Våga feminismen! ligger bakom kampanjen. Enligt dem är det både gammeldags och sexistiskt av franska myndigheter och företag att göra skillnad på gifta och ogifta kvinnor. Det skriver Dagens Nyheter.

Ogift = ofärdig?

Hittills har det varit en normal del av franska språket att ogifta kvinnor tilltalas ”mademoiselle” (fröken) och att de gifta kallas för ”madame” (frun). Men nu tycker personerna bakom den franska kampanjen att språket behöver moderniseras.

På kampanjens hemsida skriver man att användningen av ”mademoiselle” varken är rolig, smickrande eller obligatorisk. Där finns även informationsvideos, varav en visar en fransk clown som resonerar kring problemen med att välja om man är en ”fröken” eller en ”fru”.

Laurence Waki, författaren bakom boken ”Madame eller mademoiselle”, tycker att ”mademoiselle” är ett nedlåtande ord:

– Underförstått säger de att du inte är färdig förrän du är gift, säger Waki till tidningen Le Bien Public.

Gäller bara kvinnor

Ytterligare ett argument för att sluta säga ”mademoiselle” är det är könsdiskriminerande att bara kvinnor skiljs åt med hjälp av ordval. Männen får alla samma titel på franska – ”monsieur” (herrn).

– Kvinnan tvingas exponera sitt privatliv och sina familjeförhållanden, säger Julie Muret från Våga feminismen!, i tidningen Le Bien Public.

Både tyskan, engelskan och svenskan har redan suddat ut språkskillnaden mellan kvinnor och kvinnor. I Storbritannien används numera den äktenskapsneutrala titeln ”ms”, istället för mrs och miss. Tyskan slopade ordet ”fräulein” (fröken) redan 1972.

Rebecka Ljung/Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.