Jean-Claude Mourlevat har gett ut ett trettiotal böcker som översatts till närmare tjugo språk, men ännu inte på svenska. Foto: Pressbild.

Franske författaren Jean-Claude Mourlevat årets Almapristagare

Uppdaterad
Publicerad

En av Frankrikes stora barn- och ungdomsboksförfattare, Jean-Claude Mourlevat, får Almapriset 2021 för att vara en ”lysande förnyare av sagans traditioner, öppen inför både det svåraste och det vackraste.”

Jean-Claude Mourlevat är född 1952 i Ambert, en by i den franska regionen Auvergne. Han debuterade 1997 med bilderboken Histoire de l’enfant et de l’oeuf och har sedan dess gett ut ett trettiotal böcker som översatts till närmare tjugo språk, men ännu inte till svenska.

Han rör sig gärna inom genrer som saga, fabel och fantasy.

– Jag blev chockad, det kändes magiskt. Jag sa till mig själv, eftersom det är magi så tror jag på det, säger Jean-Claude Mourlevat till Kulturnyheterna.

Almajuryns motivering lyder: ”Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditioner, öppen inför både det svåraste och det vackraste. Tid och rum upphävs i hans berättarvärldar, och på en drömsk och träffsäker prosa gestaltas eviga teman som längtan och kärlek, utsatthet och krig. Mourlevats ständigt överraskande författarskap fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet.”

”Läste knappt som barn”

Jean-Claude Mourlevat jobbade som lärare i tyska innan han skolade om sig och arbetade som regissör, skådespelare och clown i Frankrike och Tyskland. Och det var teatern som ledde honom in i skrivandet.

– Jag upptäckte Astrid Lindgren först när jag var vuxen, som barn läste jag knappt något för det fanns så få böcker i huset. Jag har fem syskon och vi berättade historier för varandra istället, säger Jean-Claude Mourlevat och fortsätter:

– Böckerna kom först senare, den första stora upptäckten jag gjorde var Robinson Crusoe. Det var en chock, jag läste den tio gånger.

Litteraturen som räddning

L’Enfant océan (The Pull of the Ocean) kom ut 1999 och handlar om sju syskon, varav två är tvillingar, som flyr från ett hotfullt hem. Boken fick stor uppmärksamhet och gjorde Jean-Claude Mourlevat känd för en bredare internationell publik.

Ungdomsromanen Le combat d’hiver (Winter Song) från 2006 är översatt till tjugo språk och handlar om fyra föräldralösa internatelever som lever under ett förtryckande regelsystem.

Jean-Claude Mourlevat senaste bok är från 2018 och heter Jefferson. I den är huvudpersonen en igelkott som älskar att läsa. Igelkotten blir oskyldigt anklagad för mord tar han till flykten och hans romanläsning får en livsavgörande betydelse.

I flera intervjuer har Jean-Claude Mourlevat att det då var just litteraturen som blev hans räddning då han själv var ung och placerades på internatskola med stränga lärare och led av ständig hemlängtan.

Varför har dina böcker blivit så omtyckta?

– Vet inte riktigt, men min mest kända roman, La rivière à l'envers (2000), utspelar sig utanför en särskild tid, inte i en särskild kultur eller i ett särskilt land, så den kan tilltala olika människor, säger Jean-Claude Mourlevat.

Fakta: Jean-Claude Mourlevat

Född 1952 i byn Ambert i den franska regionen Auvergne.

Bor i dag i Saint-Étienne med sin familj.

Aktuell: Almapristagare 2021.

Böcker i utval: L’Enfant océan (1999), Le combat d’hiver (2006), Le chagrin du roi mort (2009), Jefferson (2018)

De tio senaste årens Almapristagare:

2020, Baek Heena, Sydkorea

2019 Bart Moeyaert, Belgien

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika

2014 Barbro Lindgren, Sverige

2013 Isol, Argentina

2012 Guus Kuijer, Nederländerna

2011 Shaun Tan, Australien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.