Freddie Wadling sjöng i bandet Blue For Two i SVT:s rockmusikprogram Gig, i februari 1987. Foto: SVT

Freddie Wadlings artistkarriär i bilder

Uppdaterad
Publicerad

Freddie Wadling långa karriär tar avstamp i den göteborgska punkscenen på 1970-talet. Han blev främst känd som soloartist med ett dussin egna skivor, men även som sångare i olika bandkonstellationer.

SVT Nyheter har rotat i arkivet och sammanställt ett litet galleri från några viktiga stunder ur Wadlings liv. Att försöka peka ut någon exakt punkt för att visa på vem Freddie Wadling var som artist är lättare sagt än gjort.

Allt började i punken under slutet av 70-talet i Göteborg, främst i kultförklarade bandet Coretx. Om karriären hade stannat där, eller i poprock-duon Blue for Two som han sjöng i samtidigt, så hade det varit enkelt. Wadling sjöng i punk- och rockband.

Freddie Wadling 1951-2016

Men artisten kom att bli långt mycket mer mångbottnad än så. I ett reportage från SVT Nyheter Väst (dåvarande Västnytt) från 1998 gör reportern ett försök att berätta om Wadlings artistkarriär på några minuter, i samband med att Kirsi Nevantis film om Freddie Wadling just blivit klar.

Grammisprisad 1999

Under en period utgjorde Wadling en del av stråkavantgardisterna i Fläskkvartetten. Utöver det har ägnat sig åt bland annat jazz, schlager och madrigaler från 1600-talet.

En av de absoluta höjdpunkterna i Freddie Wadlings långa och rika artistkarriär kom när han 1999 tilldelades priset som Årets visa/folk för skivan ”En skiva till kaffet” vid Grammisgalan.

2016 var också tänkt att bli ett viktigt år för Wadling, många har förutspått att ett folkligt genombrott för artisten som skulle vara en av deltagarna i TV4-programmet Så mycket bättre. Om en dryg vecka börjar inspelningarna, dessvärre utan artisten Freddie Wadling som avled torsdagen 2 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Freddie Wadling 1951-2016

Mer i ämnet