De stora tidskriftkoncernerna Aller Media och Bonnier tidskrifter har skrivit om sina frilansregler.

Frilansare upprörs av nytt ”slavkontrakt”

Uppdaterad
Publicerad

De stora tidskriftskoncernerna Aller Media och Bonnier tidskrifter har skrivit om sina frilansregler och kräver obegränsad äganderätt över text och bild. Aller Media säger också att de bara kommer anlita personer som skrivit på det nya avtalet. Detta har väckt ont blod hos många frilansande journalister.

– Jag tänker inte skriva på, säger Lotta Modin som frilansat för Aller Media i fyra år nu.

Det är hos Aller Media som Lotta Modin har haft sin huvudsakliga försörjning, 90 procent närmare bestämt. Men nu vägrar hon alltså att gå med på Allers villkor och riskerar därför att vara utan inkomst, en risk hon är bredd att ta.

Vill ha ”obegränsad rätt”

Journalistförbundet uppmanar också sina frilansmedlemmar att inte skriva på Allers nya avtal som innebär att Aller Media får full nyttjanderätt till sålt redaktionellt material. Dessutom vill förlaget ha ”obegränsad rätt” att återpublicera materialet i alla typer av medier, i alla verksamheter, i Aller-koncernen med en total upplaga på 2,9 miljoner veckotidningar per vecka i hela norden. Om materialet säljs vidare till tredje part får frilansen knappt hälften av försäljningssumman.

Avtalet sågas av frilansorganisationerna och 150 medlemmar skrev nyligen på ett upprop mot vad de kallar för ”fulavtalet”. Journalistförbundets jurist Olle Wilöf tycker också att avtalet är dåligt och Lotta Modin kan bara hålla med.

– Det här är att lika ett slavkontrakt, säger hon.

Vägrar att skriva under

Fotografen Eva S Andersson vägrar också gå med på de nya villkoren. Hon har tidigare avbrutit sitt samarbete med Egmont som var före både Aller Media och Bonnier tidskrifter med att omformulera villkoren för frilansarna. Hon säger nu också nej till kraven från både Aller och Bonnier.

– Jag kommer inte att skriva under avtalet, det är som att såga av den gren man sitter på, säger Eva S Andersson.

Aller Media svarar

Men förlagen försvarar sina beslut om de nya spelreglerna. I ett skriftligt svar till varför de inför nya regler, svarar Aller Medias publicistiska direktör Stina Abenius så här:

”Det nya medielandskapet kräver översyn av våra rättigheter där t.ex. den digitala transformationen är igång för fullt och där synen på återpublicering av ett innehåll är helt skiljt från den tryckta världen. Vårt nya avtal följer principer för hur vi jobbar med våra frilansare inom hela vår koncern. Sedan flera år tillbaka arbetar våra frilansare i Danmark, Norge och Finland i enlighet med principerna för detta avtal. Vi har en helt ny affärsmodell som vi måste anpassa oss efter för långsiktig överlevnad och stärkt konkurrenskraft. Vi måste kunna publicera material i alla kanaler inom hela Aller media i Norden och dessutom med våra strategiska partners, såsom t.ex. på Facebook. Vi måste attrahera alla våra läsare, följare och besökare som finns på olika plattformar. Vårt nya avtal säkerställer att vi kan hänga med i utvecklingen av medielandskapet oavsett i vilka kanaler materialet publiceras. Dessutom ger varje kanal mindre intäkter än vad en stor gav för 10 år sedan.”

Bonnier tidskrifter svarar

Från Bonnier tidskrifter svarar Åsa Rydgren att:

”Vi på Bonnier tidskrifter känner inte alls igen oss i en del av den retorik som omger vårt frilansavtal. Vi, precis som alla övriga förlag, ser dock nödvändigheten av att göra tydliga avtal som anger rättigheterna kring det material vi tillsammans skapat med våra frilansmedarbetare, och syftet är att på både kort och lång sikt skapa varaktiga affärer, vilket ju är i allas vårt intresse.”

”Det är helt absurt”

Men Eva S Andersson har en helt annan bild av hur materialet skapas.

– I mitt fall och i mångas med mig, så gör vi alla research, man äger sin egen utrustning, serverar idéerna. Det bara för dem att välja. Att de sedan också skulle äga materialet, det är för mig helt absurt, säger Eva S Andersson och tillägger:

– Det är klart att detta handlar om tidningsdöden i förlängningen, att på något sätt försöka suga ut så mycket pengar som möjligt innan dödsstöten kommer. Det är oschysst tycker jag.

Både Aller Media och Bonnier Tidskrifter uppger att flera frilansar redan skrivit på. Men många vägrar förstås att gå med på de nya villkoren och söker istället andra sätt att försörja sig på. Eva S Andersson jobbar nu på halvtid som tidningsbud och delar bland annat ut några av Allers tidningar. Lotta tänker ägna mer tid åt sitt författarskap och vill bara skriva på Allers avtal om förlaget skriver om reglerna. Att koncernen inte tar över upphovsrätten, det är den springande punkten menar Lotta Modin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.