Kulturminister Amanda Lind (MP).

Stor efterfrågan på fristäder – regeringen vill se fler fristadsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är ett av de länder som erbjuder fristadsplatser till kulturskapare som inte längre kan verka fritt i sitt hemland. Idag finns det 25 fristäder i Sverige. Regeringen vill att de ska bli fler och har gett Kulturrådet i uppdrag att verka för att det ska bli verklighet.  

– Vi ska stå upp för det fria ordet och för den konstnärliga friheten, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till Kulturnyheterna.

“Kultur på liv och död” projiceras på duken som sitter uppe i Länsteaterns lokaler i Visby under samtalet om framtiden för fristadsplatserna i Sverige, en fråga som fångat en stor skaras intresse under Almedalsveckan.

Hur stor är efterfrågan på fristäder? 

– Den är jättestor. ICORN kommer nog att ha runt 150 sökande i år och vi hade lika många förra året. Så vi har en lista på runt trehundra personer som behöver fristad väldigt snart, säger Karin Hansson som är nationell fristadssamordnare på The International Cities of Refuge Network(ICORN).

Wali Arian är en krigskorrespondent från Afghanistan som fick en fristad i Malmö 2017 genom fristadsprogrammet ICORN.

– Jag var allvarligt hotad. Jag var den journalist som talibanerna främst ville komma åt. Jag var orolig att talibanerna skulle följa efter mig hit. Men långsamt har jag kommit att förstå att de inte kan komma åt mig. Man måste fortsätta att göra sitt jobb. Man får inte låta sig tystas, säger Wali Arian.

Flest fristäder i världen

Kulturminister Amanda Lind (MP) säger till Kulturnyheterna att det är viktigt att kommuner och regioner som fungerat som fristäder för journalister och konstnärer delar med sig av sina erfarenheter.

– Att man förstår vilken viktig roll som Sverige och alla städer spelar för både de enskilda utsatta konstnärerna och författarna men också för samhället. Hur positivt det är att ta emot en fristadsförfattare eller en fristadskonstnär, säger kulturministern Amanda Lind (MP).

Hur många fler fristäder vill du se i Sverige? 

– Det är svårt att sätta en siffra på det. Sverige är det land idag som har flest fristäder och det ska vi vara stolta över.

“Behöver prioriteras”

Regeringen vill att det ska bli fler fristäder men de kommer inte att skjuta till några extra medel. Enligt Karin Hansson vid ICORN är det dock just den ekonomiska biten som är den största utmaningen – eftersom varje kommun och region står för kostnaderna själva.

– Det många fristäder pratar om nu är ekonomi, att kulturnämnden behöver prioritera den här kostnaden på något sätt. Det är den största utmaningen som jag ser utifrån det jag har hört från koordinatorer och politiker i Sveriges fristäder idag, säger Karin Hansson.  

Wali Arians fristadsperiod på två år är nu över. Men han kommer att fortsätta att verka från Malmö, berättar han.

– Jag har påbörjat min nya journalistiska resa här i Sverige, och jag har arbetat som frilansjournalist på samma tv-station i Afghanistan, säger Wali Arian. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.