Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Författarna Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg analyserar litteraturens monster ur ett psykologiskt perspektiv. Foto: Norstedts/SVT

Fruktade monster intar terapisoffan i ny bok

Publicerad

Varför skapar doktor Frankenstein sin odrägliga varelse? Och vad är de psykologiska mekanismerna bakom Dr Jekyll och Mr Hyde? När skräckförfattaren Mats Strandberg och psykologen Jenny Jägerfeld placerar kända monster i terapisoffan ställs de inför en rad av vår tids diagnoser. Boken Monster i terapi innehåller psykologiskt diagnosticerande, litteraturanalys och samtidsreflektioner.

– Vi var på premiären av en uppsättning av Frankenstein och de hade verkligen lyft fram temat att det är som en familjehistoria, säger Mats Strandberg.

– Vi kände att det här borde man faktiskt göra något av för det hade inte behövt gått så här illa, säger Jenny Jägerfeld.

Monster i terapi är en fiktiv berättelse om terapeuten J som tar sig an ett annorlunda projekt. På sin mottagning får hon besök av ett antal monstruösa karaktärer ur litteraturhistorien för ingående terapisessioner. 

– Vi har definitivt förstått de här monstren på olika sätt. Och skräck är ju en bra bild av samtidens rädslor. Frankenstein till exempel handlar ju till exempel om rädslan för vad som händer om människan börjar leka gud. 

Vampyr i parterapi

Författarna lyfter fram ett monster ur det fördolda. Carmilla är en blodsugande föregångare till Dracula. Hon kommer till mottagningen med Laura. De är huvudpersoner i en vampyrhistoria som i boken övergår i en session i parterapi.  

– Laura som är hennes ”offer” får ju sådana konvulsioner att hon tappar medvetandet, säger Mats Strandberg. 

– Det går inte att tolka det som något annat än sexuellt, det är så tydligt, säger Jenny Jägerfeld.

– Det gjorde det jättespännande att låta dem gå i parterapi och prata om hur gör man när den ena parten kanske vill ”bita fler” och den andra vill att ens partner ska vara monogam. 

– Ska man leva i en polyamorös relation eller ska man leva monogamt? Det är ett väldigt modernt tema, säger Jenny Jägerfeld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer