Den ryske filmregissören Alexei Uchitels senaste film försenades efter hot och attacker. Foto: Reuters

Fyra gripna efter attack mot film om rysk tsar

Uppdaterad
Publicerad

Filmen ”Matilda” om den siste ryske tsaren Nikolaj II har rört upp protester i Ryssland. Under torsdagen greps fyra personer anklagade för en attack riktat mot filmens regissör Andrei Uchitel.

De fyra anklagas för att ha satt två bilar i brand utanför ett kontor tillhörande regissör Andrei Uchitels advokat. Enligt Reuters har de gripna koppling till de pågående protesterna i landet mot Uchitels film ”Matilda”. En film om den siste ryske tsaren, Nikolaj II.

Försenad premiär efter hot

Filmen skulle haft premiär i mars, men försenades efter hot från radikala ortodoxa kristna. Vissa biografer i Ryssland kommer inte visa filmen alls på grund av hotbilden.

LÄS MER: Film om Rysslands sista tsar hotas av ortodoxa

Tsar Nikolaj II avrättades under ryska revolutionen år 1918. Han helgonförklarades av den ryska ortodoxa kyrkan år 2000. Filmen handlar om tsarens kärleksrelation med den unga ballerinan Matilda Ksjesinskaja. Det anges framförallt vara på grund av den intima porträtteringen av tsaren som rört upp känslor i landet.

Våldsamma protester mot filmen

Attacken är del av en serie våldsamma protester mot filmen. Under dess premiär i Vladivostok i början av september bombotades biografen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.