Hör mer om korruptionsanklagelserna mot Golden Globe-galan. Foto: TT

Galan överskuggades av anklagelser om korruption

Uppdaterad
Publicerad

Årets Golden globe-gala har överskuggats av korruptionsanklagelser och brist på mångfald. Det märktes också i nattens tv-sändning.

Korruptionsanklagelserna har riktats mot organisationen bakom galan, Hollywood Foreign Press Association (HFPA)

I en granskning av tidningen LA Times har organisationen anklagats för att ha tagit emot mutor och för att ha ignorerat bristen på mångfald i juryn. Inte en enda av de 87 jurymedlemmarna är svart.

– Det är ingen överraskning att den här kritiken kommer. Det har pågått i många år. Det är 87 jurymedlemmar som haft ett rykte om sig att ta mutor och åka på fina resor, säger kulturjournalisten Christina Jeurling Birro i SVT:s Morgonstudion.

Frågor kring Emily in Paris

Inför årets gala har det väckts frågor om varför Netflix-serien Emily in Paris är nominerad, en serie som i huvudsak fått mycket sval kritik.

– 30 av de här 87 jurymedlemmarna åkte på en betald resa till Paris för ett pressevenemang för serien Emily in Paris. En serie som inte är speciellt bra, säger Christina Jeurling Birro.

Nattens värdpar Tina Fey och Amy Poehler och flera av pristagarna passade på att skämta om kritiken under galan.

– HFPA består av omkring nittio icke-svarta-journalister. Vi säger omkring nittio för en del av dem kan till och med vara spöken, sade Fey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.