Galen jazz lockar storpublik

Uppdaterad
Publicerad

Riksförbundet Svensk Jazz lyckades med sin satsning, de lokala arrangörernas galna konsertidéer lockade ny publik.

Jazz på pizzeria, äldreboende, en flotte ute i vattnet  – ju galnare konsertidéer desto bättre. Så lät det i våras när Riksförbundet Svensk Jazz drog igång projektet Jazzify – en jazzifiering av musiklivet runt om ute i landet.

Med 2.4 miljoner i ryggen av Svenska Postkodlotteriets kulturstiftelse uppmanade man lokala arrangörer och grupper att anordna jazzspelningar på oväntade ställen för att locka en ny publik, inte bara de gamla jazzrävarna födda på 40-talet. Och nu står det klart att man lyckats.

Blev dubbelt så många konserter

Kravet var att 45 konserter skulle bli av -  men det blev dubbelt upp. Mycket tack vare eldsjälarna ute i landet.

Karin Inde är verksamhetsledare på Svensk Jazz och hon är väldigt nöjd.

– Det har varit fantastiskt. Vi lovade att vi skulle genomföra 45 konserter runt om i Sverige och det blev närmare 100, säger hon till Kulturnyheterna.

Hon berättar att flera idéer som först var en liten spelning nu har blivit festivaler och stadsfester.

– Och i Östersund finns nu en jazzfestival som vill fortsätta själva under just namnet Jazzify.

Besökt både äldreboenden och flyktingförläggningar

Har ni hittat ny publik?

– Ja, dels yngre människor, men vi har också åkt till äldreboenden på jazzbesök, till skolor och flyktingförläggningar och till ställen som är lite avsides.

Tittar man på deltagarlistan på Jazzify kan man snabbt konstatera att även om spelställena och publiken är ny så är det är många kända jazznamn i bandkonstellationerna.

Hur ska ni följa upp det här så det inte bara blir ett lyckat experiment i en smal genre?

– Att hitta samarbeten lokalt är ju det som känns som den stora grejen med Jazzify. De samarbetena finns ju kvar inför nästa år. Däremot är resurserna inte kvar eftersom det var ett ettårigt projekt, så där handlar det om att jaga vidare i vanlig ordning, säger Karin Inde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.