Galleristen: ”Inte avsikt att såra någon”

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Carl Michael von Hausswolff har fått kritik för konstverket där han använder aska från ett koncentrationsläger. Nu svarar galleristen Martin Bryder.

”Vämjeligt”, ”motbjudande” och ”provokation”. Orden har varit hårda om konstverket som enligt Carl Michael von Hausswolff är baserat på aska från förintelseläger i Polen. Galleristen som ställer ut verket, Martin Bryder, tillbakavisar nu kritiken.

– Den här utställningen ställer många frågor. Jag tycker att man ska skaffa sig en uppfattning genom att se den själv och ställa frågorna. Det är allt jag har att säga om det. Det har inte varit en seriös debatt kritikermässigt, säger han.

Aska från förintelsen i konstverk

Martin Bryder fortsätter:

– Jag har inte haft någon avsikt att såra någon, men jag tycker det är viktigt att Carl Michael själv får svara. Jag är bara gallerist. Jag vill inte ha uppmärksamhet för uppmärksamhets skull. Det här är inte menat att riva upp känslor, snarare att hela.

Men är det sant att han tagit aska från ett förintelseläger?

– Det får du fråga konstnären om. Det är bra att du frågar den frågan.

Kulturnyheterna har utan framgång sökt Carl Michael von Hausswolff.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aska från förintelsen i konstverk

Mer i ämnet