Nu är det slut på Game of thrones, Kulturnyheterna listar vad du kan titta på istället. Foto: AP/TT

Vårens och sommarens hetaste tv-premiärer

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Game of thrones tagit slut är det dags att lämna den fiktiva medeltiden bakom sig och blicka framåt. Här är några av senvåren och sommarens tv-premiärer att se fram emot.

För den som väntar på uppföljningar:

Det finns en mix av nya tv-serier och säsonger att gräva ner sig i ,för den som känner att tv-marken skakar under fötterna efter GoT-döden under måndagen.

Big little lies säsong 2 ,10 juni, HBO Nordic

Big little lies är morddramat i medelklassområdet där mordet var det minst spännande och Reese Witherspoons och Nicole Kidmans skådespelarinsatser var bäst. Säsong två kommer vara minus en Alexander Skarsgård vars rollfigur dog i säsong ett, men plus en Meryl Streep, som spelar hans mamma.

Stranger things säsong 3 , 4 juli, Netflix

80-talsnostalgi och monster i serien som med rätta kallats en korsbefruktning av Steven Spielberg och Stephen King. E.T möter Det (typ). Blir det somrigare än så?

Handmaid's tale säsong 3, 6 juni, HBO

Första säsongen byggde på Margaret Atwoods roman Tjänarinnans berättelse, medan säsong två på egen hand fortsatte berättelsen om ett dystopiskt USA (Gilead) där religiösa fundamentalister tagit makt över kvinnors frihet och reproduktion till följd av en miljökatastrof som gjort större delen av befolkningen infertil. Kommer June någonsin kunna fly?

För den som är sugen på nåt nytt:

Good omens Foto: Amazon

Good omens, 31 maj, Amazon

Brittisk humorkultroman från 90-talet har filmatiserats. Världens undergång närmar sig och en ängel och en demon ska försöka förhindra att detta sker.

Babylon Berlin, 20 juni, SVT

Den svenska publiken har fått vänta länge på den hajpade tyska tv-serien Berlin Babylon, men nu är det dags. Serien utspelar sig våren 1929 under Weimarrepublikens slutskede. Spioner, jazz och sex utlovas.

Himmelsdalen, 30 maj, CMore/TV4

Himmelsdalen är en psykologisk thriller om enäggstvillingar som separerats. Som vuxna ska de åter mötas i en resort i Alperna, Himmelsdalen. Bygger på romanen med samma namn av Marie Hermanson.

When they see us, 31 maj, Netflix

Berättelsen om fem svarta och latinamerikanska unga män som felaktigt anklagades för att brutalt ha misshandlat en vit kvinnlig joggare har redan skildrats i dokumentärform i Central park five. Nu är det dags för regissören Ava Duvernay (Selma) att göra drama av berättelsen.

Gösta, 1 juli, HBO

HBO:s första svenska originalserie är gjord av Lukas Moodysson (Fucking Åmål) och är en komediserie om en nyutexad psykolog som jobbar på BUP i en småländsk småstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.