Game of thrones tog hem priset för bästa dramaserie på Emmy-galan 2018. Foto: Frazer Harrison/TT

Game of thrones bästa dramaserie på årets Emmy-gala

Uppdaterad
Publicerad

Tv-serien Game of thrones höll för favorittrycket och tog hem årets Emmy-statyett för bästa dramaserie. Den 70:e upplagan av tv-galan prisade även The marvelous mrs. Maisel för bästa komediserie och Claire Foy för bästa kvinnliga huvudroll i The crown.

Fantasyserien Game of thrones, som inte fanns representerad på förra årets Emmy-gala på grund av den sjunde säsongens sena premiärdatum, tog revansch genom att vinna i kategorin för bästa dramaserie.

Peter Dinklage som spelar den sluge Tyrion Lannister i serien, vann även en Emmy för bästa manliga huvudroll i dramaserie.

Rachel Brosnahan hämtade hem en Emmy för bästa kvinnliga huvudroll i komediserien The marvelous mrs. Maisel. Serien handlar om en hemmafru som under tidigt 1960-tal bestämmer sig för att påbörja en karriär som ståuppkomiker efter att ha upptäckt sin mans otrohetsaffär. Foto: Jordan Strauss/TT

Mer oväntat var den rappa humorserien The marvelous mrs. Maisels triumf. Serien prisades med fem Emmys, var av en för bästa komediserie, och skådespelaren Rachel Brosnahan fick en Emmy för bästa kvinnliga huvudroll i komediserie.

Statyetten för bästa kvinnliga huvudroll i dramaserie gick till Claire Foy som spelar den brittiska drottning Elizabeth i The crown. I den manliga versionen av kategorin vann Matthew Rhys för rollen som KGB-agenten Philip Jennings i The americans.

Claire Foy vann en Emmy för bästa kvinnliga huvudroll i dramaserien The crown. Foto: Willy Sanjuan/TT

Politisk inledning

Galan inleddes med att komikerna Kate McKinnon och Kenan Thompson, båda kända från tv-showen Saturday night live, framförde ett ironiskt musiknummer om hur underhållningsbranschen äntligen kommit tillrätta med problemet med snedvriden representation – ett ämne som även konferenciererna Colin Jost och Michael Che skämtade om.

Colin Jost (till vänster) and Michael Che, kända från tv-showen Saturday night live, var galans värdar. Tv-showen Saturday night live fick 21 nomineringar på årets gala – lika många som tv-serien Westworld. Foto: Robyn Beck/TT

The handmaid's tale, en av de tv-serier som nominerats i flest kategorier, beskrevs av Michael Che som ”en imaginär framtid där en hel grupp människor är tvungna att arbeta och göra barn mot sin vilja”, eller:

– Det är vad svarta människor kallar historien.

Annars var årets Emmy-gala mer slätstruken än många av det senaste årets amerikanska galor, som präglats av metoo-rörelsen. Några stjärnor hade gjort politiskt färgade klädval och Black-ish-skådespelaren Jennifer Lewis hade valt att ta på sig en tröja från sportmärket Nike för att stötta den tidigare NFL-spelaren Colin Kaepernick, som i protest mot rasism vägrat knäböja när nationalsången spelats inför NFL-matcher.

Några av 2018 års Emmyvinnare

Bästa dramaserie: Game of thrones

Bästa komediserie: The marvelous mrs Maisel

Bästa manliga huvudroll i en dramaserie: Matthew Rhys, The americans

Bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie: Claire Foy, The crown

Bästa manliga huvudroll i en komediserie: Bill Hader, Barry

Bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie: Rachel Brosnahan, The marvelous mrs Maisel

Bästa manliga biroll i en dramaserie: Peter Dinklage, Game of thrones

Bästa kvinnliga biroll i en dramaserie: Thandie Newton, Westworld

Bästa manliga biroll i en komediserie: Henry Winkler, Barry

Bästa kvinnliga biroll i en komediserie: Alex Borstein, The marvelous mrs Maisel

Bästa miniserie: The assassination of Gianni Versace: American crime story

Bästa manliga huvudroll i en miniserie: Darren Criss, The assassination of Gianni Versace: American crime story

Bästa kvinnliga huvudroll i en miniserie: Regina King, Seven seconds

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.