Morrissey – som sjöng i ganska kortlivade The Smiths. Foto: Ap/Scanpix

Demolåtar av The Smiths har läckt

Uppdaterad
Publicerad

En nära 40 minuter lång demoinspelning med kultbandet The Smiths har landat på nätet.

”The Pablo Cuckoo Tape” heter den 39 minuter långa inspelningen som brittiska indierock-jättarna The Smiths gjorde någon gång under 1983 i sin managers jeansbutik. De lär ha spelat in det hela på en kassettbandspelare som låg på golvet, för att ge producenten något att jobba med inför bandets debutalbum ”The Smiths”.

Nu har låtarna plötsligt dykt upp på Youtube, efter 30 år vilande någonstans. Personen som lade upp ljudfilen skriver att han eller hon fick låna masterkassetten av en källa som stod bandet nära  ”låt oss kalla honom Pablo Cuckoo” – för att försöka få till någon slags utgivning av låtarna.

Morrissey

Trummisen tipsade fansen

Bandmedlemmarna i The Smiths verkar inte upprörda över att deras replokalsinspelning nu sprids som en löpeld över hela internet. Bandets trummis Mike Joyce var faktiskt en av dem som tipsade omvärlden om demon, via Twitter.

Det här rapporterar musiktidningen NME, som också skriver att Youtube-användaren äger rättigheterna till demoinspelningen med The Smiths, eftersom ljudet togs upp innan bandet fick skivkontrakt hos Rough Trade.

Kanske kan man misstänka att det är själva The Smiths-trummisen som ligger bakom nätnyheten. Den har gett massor av uppmärksamhet åt insomnade The Smiths, och tidigare i år uttryckte Joyce en längtan efter att återförena bandet.

Uppdatering 21/3: Efter att denna artikel skrevs, togs det utsprungliga klippet med demolåtarna bort från Youtube. Andra Youtube-användare har lagt upp klippet på nytt, och skriver att skivbolaget Warner stoppade klippet, trots att inspelningen gjordes innan The Smiths fick skivkontrakt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morrissey

Mer i ämnet