Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brian Fuhrer, på Nielsen, berättar om linjärtv-serierna som dominerar topplistorna i USA. Foto: SVT

Gammel-tv letar sig in i topplistorna för streaming

Publicerad

Trots den stora mängd nya serier som släpps är gamlingar som ”Grey's anatomy”, ”Gilmore girls” och ”Vänner” i streamingtoppen i USA. Varför vänder sig så många till gammal skåpmat?

När det amerikanska tv-mätningsbolaget Nielsen sammanfattar året 2023 sticker en sak ut. Många, framför allt kvinnor mellan 18 – 34, tittar inte främst på strömningstjänsternas nya, egenproducerade material, utan tv-serier gjorda för linjär-tv.

Hösten är till exempel höjdpunkt för mor-dotter-serien som utspelar sig i en evig höst i den fiktiva östkustsmåstaden Stars hollow.

– ”Gilmore girls” gör en årlig resa uppåt i listorna varje höst, säger Brian Fuhrer, tv-historiker och analytiker på Nielsen.

Seinfeld för gammalt

Unga kvinnors topp tre-serier 2022 (de senaste helårssiffrorna) utgörs av ”Grey's anatomy” på förstaplats (började sändas 2005), ”Gilmore girls” på en andraplats, med start 2000, och sist ”Stranger things” – som enda nya serie.

Amerikanska unga kvinnor lägger även mer tid på populära serier – 105 miljarder minuter lade de på de 25 mest sedda serierna 2022 jämfört med unga män som såg 67 miljarder minuter.

– Om du är född efter att en serie började sändas på tv, är den svår att skilja från en ny serie, säger Brian Fuhrer.

Han tillägger att det faktum att linjär-tv-serierna ofta har betydligt fler avsnitt att dyka ner i, är en del av deras popularitet.

Fuhrer menar dock att det finns en skärningspunkt. Serier som ”Suits” (2011 – 2019), som fick ett uppsving i somras och var den mest sedda serien tolv veckor i rad, är tillräckligt ny för att tilltala en yngre publik. Serier som ”Seinfeld” hittar främst sin publik bland äldre återtittare.

Vänner i topp

Tv-serien ”Vänner” blev efter Matthew Perrys (Chandler) död den mest sedda tv-serien på strömningsmarknaden. Men redan innan dess låg den högt placerad på listorna.

– Det finns program som ”Black mirror”, som är väldigt underhållande, men det är mycket starka känslor och hur många avsnitt i rad orkar man egentligen se? Serier som ”Vänner” är enkla att kolla på. Det är som att sitta med en grupp gamla vänner, särskilt under pandemin blev det ett digitalt substitut, säger Brian Fuhrer.

Se Kulturnyheterna Special: Favorit i repris.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se favoritserierna tv-kritikerna vill se om och om och om igen. Foto: SVT

Mest sedda i USA

I sin årsrapport för 2023 konstaterar Nielsen att streamingtittandet på serier skapade för linjär-tv, ökar.

De senaste tillgängliga siffrorna för all streaming – både män och kvinnor – är dock från 2022 och då såg tio-i-topplistan ut såhär:

1. Stranger things (2016 – )

2. NCIS (2003 –

3. Cocomelon (barnserie) (2018 – 2022)

4. Ozark (2017 -2022)

5. Encanto (Film)

6. Greys Anatomy (2005 – )

7. Criminal minds (2005 – )

8. Bluey (barnserie) (2018 – )

9. Gilmore girls (2000 – 2007)

10. Seinfeld (1989 – 1998)

Källa: Nielsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.