Enligt förvaltningsrätten i Falun får Gävle inte ingå i fristadssystemet. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Hela fristadssystemet hotat

Uppdaterad
Publicerad

Att ta emot en fristadskonstnär är att betraka som ”utrikespolitisk verksamhet” enligt domstolen.

– Blir detta prejudicerande måste alla fristäder i Sverige stängas, säger PEN-ordföranden Ola Larsmo.

Det var Gävlemoderaterna som motsatte sig kommunfullmäktiges beslut att ta emot en fristadskonstnär.

I mars överklagade Daniel Kvarnlöf (M) beslutet till förvaltningsrätten i Falun som i dag i en dom skriver att kommunen inte får ingå i fristadsnätverket.

Fristäder i Sverige

– Det viktiga är att rätt ska vara rätt, säger han till Kulturnyheterna. Jag är inte emot att Sverige upplåter fristäder åt förföljda kulturarbetare, men jag är emot att Gävle går utanför lagen.

Förvaltningsdomstolen skriver i sin dom att Gävle inte får vara med i fristadssystemet eftersom en kommun inte får ägna sig åt utrikespolitik.

För att kunna ge en konstnär eller en författare en fristad måste man vara medlem i ICORN (International Cities of Refuge Network) som tog fram fristadskonceptet 1996 efter fatwan mot Salman Rushdie.

Rätten menar att ett medlemskap i ICORN är att betrakta som utrikespolitisk verksamhet.

I Sverige finns det i dag ett tiotal kommuner som är fristäder för kulturskapare som på grund av hot och förtryck inte kan verka i sina hemländer, alla är de medlemmar i ICORN.

Domen innebär alltså att hela fristadssystemet i Sverige är hotat.

– Kanske har Moderaterna lyckats slå in en spik i hela fristadssystemet, säger Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN till Kulturnyheterna.

Han är mycket kritisk till domen.

– Blir detta prejudicerande måste alla fristäder i Sverige stängas, säger han och fortsätter.

– Jag förstår inte hur de resonerat. Om man skyddar en författare eller konstnär, oavsett nationalitet, och man gör det på svenskt territorium med hjälp av en av våra svenska grundlagar, hur kan det då vara utrikespolitik?

Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) är kritisk till Moderaternas agerande i Gävle.

– Gävlemoderaterna skämmer ut sig själva och Sverige. Att ge en förföljd författare en tillfällig fristad är en viktig injektion för fristädernas kulturliv. Om ett överklagande inte vinner gehör måste riksdagen skyndsamt göra det möjligt för kommunerna att vara fristäder, säger hon i ett uttalande.

Daniel Kvarnlöf ser hellre än en lagändring att man river upp systemet och inför ett nytt system som regleras på statlig nivå. Kritiken från Madeleine Sjöstedt vill han inte kommentera.

– Det får stå för henne, säger han.

Du representerar moderaterna i Gävle, vad är partiets inställning på riksnivå när det kommer till fristadsfrågan?

– Det törs jag inte uttala mig om, det har jag ingen insikt i.

Kommunstyrelsens ordförande i Gävle, Carina Blank (S), säger till radions Kulturnytt att de kommer överklaga domen till högsa förvaltningsdomstolen. Det måste göras inom tre veckor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fristäder i Sverige

Mer i ämnet