Gellert Tamas författarsamtal flyttas från Akademibokhandeln till Kulturhuset

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Akademibokhandeln ställt in Gellert Tamas författarsamtal på lördag meddelar nu Kulturhuset i Stockholm att de kommer arrangera samtalet istället.

– Samtalet kommer hållas hos oss, säger Johan Wirfält chef för Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Han menar att det är viktigt att inte ge efter för hot.

– Vi gör det här för att det är principiellt viktigt. Författarsamtal måste kunna hållas i Sverige, om det så är i Stockholms innerstad eller någon annanstans spelar ingen roll. I det här fallet finns ingen konkret hotbild. Men vi kan inte ge efter för någon sorts smygande rädsla heller, utan måste stå upp för det fria ordet.

Det svenska hatet

Kulturnyheterna rapporterade igår att Akademibokhandeln ställer in det öppna samtal Gellert Tamas skulle ha haft i kedjans flaggskeppsbutik i Stockholm på lördag.

Bokhandeln hänvisar till en generell hotbild, det ska inte ha riktats några konkreta hot mot arrangemanget.

Tamas, som skulle skulle prata om sin nya bok Det svenska hatet, är mycket kritisk till beslutet. Till Kulturnyheterna sa han i går att han tycker beslutet är ironiskt eftersom hans bok handlar just om hur dagens hotbild påverkar offentligheten.

Extrainsatt samtal på Kungliga biblioteket

I går bestämde sig även Kungliga biblioteket för att anordna ett extrainsatt lunchsamtal om yttrandefrihet lett av journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink. Det går av stapeln i morgon fredag och medverkar gör Gellert Tamas, konstnären Elisabeth Ohlson Wallin och DN:s kulturchef Björn Wiman.

Kritik från flera förbund

I dag riktar Författarförbundet, Svenska PEN och Journalistförbundet stark kritik mot Akademibokhandelns beslut.

I en debattartikel på SVT Opinion skriver man bland annat att detta handlar om mycket mer än bara Tamas bok och att de inte tror att Akademibokhandelns ledning insett det djupt oroande i sitt agerande.

Samtalet på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm hålls på lördag 15.30.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.