Gellert Tamas. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gellert Tamas svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Gellert Tamas, en av reportrarna bakom Uppdrag gransknings kritiserade program om apatiska barn, dömer ut innehållet i journalisten Johan Åsards nya granskning av programmet.

Uppdrag gransknings program ”Spelet om de apatiska barnen” från 2006 syftade till att granska en statlig utredning som hade gjorts gällande asylsökande barn med utmattningssyndrom.

Förra året uppmärksammade tidningen Filter programmet i en stor granskning, och nu riktar journalisten Johan Åsard hård kritik mot programmet i en ny rapport, som beställts av UG:s egen redaktion. Han menar bland annat att journalisterna bakom programmet bara sökte uppgifter och fakta som bekräftade den uppfattning man redan hade – att bilden av barn som manipulerades att agera apatiska var helt falsk.

Tamas avfärdar kritiken

Reportern Gellert Tamas, som jobbade med det kritiserade UG-programmet, vänder sig mot Johan Åsards rapport i en 18 sidor lång kommentar. Han menar att UG beslutade sig för att granska den statliga utredningen om de apatiska barnen eftersom det 2006 fanns en diskussion i medierna om att barnen tvingades fejka. Enligt Tamas var UG:s intention helt enkelt att ta reda på hur många fall av bekräftad manipulation det egentligen fanns.

Han understryker att UG inte avfärdade manipulation som en möjlig förklaring till barnens symptom, men att man i researcharbetet inte fann några exempel.

Dessutom ifrågasätter Gellert Tamas varför UG har tillsatt en egen granskning av programmet när det redan granskats och friats av Granskningsnämnden när det begav sig.

”Konspirationsteori”

Johan Åsard skriver att ”Det är svårt att tänka sig att UG skulle inleda en granskning där man på allvar räknade med att i slutändan kanske behöva peka ut ett stort antal asylsökande flyktingfamiljer som simulanter och bluffmakare”.

Enligt Gellert Tamas ger Johan Åsard uttryck för en ”klassisk konspirationsteori på den yttersta högerkanten” och skriver vidare: ”Att den här typen av konspirationsteorier flödar på sociala medier och i så kallade alternativa medier kopplade till den svenska ytterlighetshögern är en sak, men att samma tankegång så öppet framförs i en journalistisk granskning, beställd och betald av Sveriges Television är ytterst anmärkningsvärt.”

”Obehagligt försök att förskjuta fokus”

Johan Åsard tillbakavisar starkt Gellert Tamas anklagelse om ”konspirationsteori från yttersta högerkanten”.

– Detta är ett mycket obehagligt försök att förskjuta fokus från min kritik mot hans program till att misstänkliggöra mina intentioner. I min utredning visar jag att det helt enkelt inte är särskilt troligt att UG på allvar räknade med att hitta ett stort antal fall av manipulerade barn. Jag tvivlar inte på att man hade publicerat det resultatet om det visade sig vara så, säger han.  

Här är några punkter som enligt Gellert Tamas inte stämmer i Johan Åsards rapport:

  • Enligt Åsard: UG påstår att den statliga utredningen nonchalerade internationell forskning. UG citerar en brittisk psykiatriker som aldrig kontaktades av den statliga utredningen. Det är sant men betydelselöst och missvisande eftersom utredningen ändå tagit del av psykiatrikerns forskning. Enligt Tamas: UG uttryckte sig aldrig så kategoriskt att det kunde uppfattas som att staten ”nonchalerade internationell forskning”. Den brittiske psykiatrikern var aldrig kritisk mot att den statliga utredningen inte tagit del av hans forskning, utan mot att han aldrig kontaktades personligen och fick möjlighet att ge råd till utredningen.  
  • Enligt Åsard: I en intervju med UG uppgav en kriminalvårdschef att han inte sett några rapporter om att apatiska barn blivit bättre vid asylavvisning. Detta är betydelselöst och bevisar ingenting eftersom de aktuella rapporterna inte regelmässigt innehöll noteringar om hälsotillstånd. Enligt Tamas: Intervjun med kriminalvårdschefen syftade på ett uttalande från en minister, som påstått att hon citerat en rapport om att apatiska barn blivit bättre vid en asylavvisning. Någon sådan rapport gick inte att hitta, och chefen från Kriminalvården kunde inte heller påminna sig att ha läst någon sådan.

Läs en sammanfattning av kritiken mot UG-programmet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.